Stjernkvist: SD har drag vi känner igen från extremvänstern

Ledare Artikeln publicerades
I söndags gjorde Zlatan Ibrahimovic på hemmaarenan Old Trafford denna gest efter att ha fällt Tottenhams Kyle Walker. Zlatan som nyligen fick sin elfte guldboll men inte är svensk på riktigt, enligt somliga.
Foto:Dave Thompson
I söndags gjorde Zlatan Ibrahimovic på hemmaarenan Old Trafford denna gest efter att ha fällt Tottenhams Kyle Walker. Zlatan som nyligen fick sin elfte guldboll men inte är svensk på riktigt, enligt somliga.

Till det här årets mindre meningsfulla meningsutbyten hör det om etiketteringen av Sverigedemokraterna.

Är partiet rasistiskt, kanske till och med fascistiskt eller endast främlingsfientligt? För egen del lutar jag åt det senare, men det säger inte allt. Partiet har, menar jag, även ett politiskt karaktärsdrag som vi känner igen från extremvänstern.

I Svenska Dagbladet presenterade riksdagsledamoten Oscar Sjöstedt med flera Sverigedemokrater för en tid sedan partiets integrationspolitik. Första punkten var färre invandrare, andra att fler borde lämna landet då de saknar uppehållstillstånd och först den tredje handlade om just integration, närmare bestämt att det behövs fler lärlingsplatser.

SD säger nej till i stort sett alla regeringsförslag vars syfte är att förbättra för dem som kommit till vårt land och som har fått besked att de får stanna. De vill inte förbättra modersmålsstödet eller andra stödinsatser och säger bestämt nej till en mer rättvis fördelning av flyktingmottagandet mellan kommunerna.

SD är mer kritiskt än andra till dagens situation. Nyss nämnda artikel inleds med en målande beskrivning av segregationen och läget i utsatta bostadsområden. Alltså borde partiets företrädare vara mer upptagna än alla andra med att försöka formulera förslag för att förbättra situationen. Men som sagt, partiet säger konsekvent nej till alla förslag som skulle underlätta för kommuner som Malmö och Södertälje och till andra förslag som skulle bidra till att invandrare kommer snabbare in i det svenska samhället.

Ja, om SD var ett pragmatiskt parti, som såg som sin uppgift att försöka förändra här och nu, då skulle partiets företrädare vara fullt upptagna med att förbättra integrationen. SD är emellertid inget pragmatiskt parti, utan har ett drag som vi känner igen från extremvänstern.

SD förhåller sig till rörlighet över gränserna som kommunisterna till kapitalismen. På annat sätt kan jag inte tolka deras nej-sägande till nästan alla förslag för att förbättra integrationen. De ser det som poänglöst att putsa på systemet, utan det är bättre att bristerna blir uppenbara så att folk slutligen förstår att det behövs en total förändring av hela samhället. En revolution, som kommunisterna uttrycker det.

Tanken på ett kulturellt homogent samhälle är ungefär lika revolutionerande. Många svenskar har rötterna i andra länder, och även med stängda gränser fortsätter idéer och impulser strömma över gränserna. För att stoppa flödet krävs minst sagt en total omstöpning av samhället.

SD hoppas uppenbarligen på denna omstöpning, och det är därför som SD säger nej till andra partiers förslag för att förbättra integrationen och det är därför som SD-are sällan kan känna glädje när invandringens positiva effekter uppenbaras. Minns till exempel när Mattias Karlsson (SD) filosoferade om att Zlatan egentligen inte är svensk.

Då uttryckte han en minst sagt originell och extrem och, ja, till med revolutionerande uppfattning om vad som skapar gemenskap och svenskhet i dagens verklighet.