Annons

Lars Stjernkvist: Minst en protest för mycket

Det är fullt logiskt att Socialdemokraterna ser högernationalisterna som huvudmotståndare i EU-parlamentsvalet. När det gäller synen på mänskliga rättigheter, EU-s roll och mycket annat har Sverigedemokraterna, italienska Lega, belgiska Vlams belang och de andra helt motsatta ståndpunkter än Socialdemokraterna.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Inpass från vänster • Publicerad 16 maj 2019
Lars Stjernkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Legas Matteo Salvini är väl värd talrika protester.
Legas Matteo Salvini är väl värd talrika protester.Foto: Flavio Lo Scalzo

Däremot blir det problematiskt om Socialdemokraterna försöker göra valet till ett protestval mot högernationalister. Ett protestval mot proteströrelser är liksom minst en protest för mycket.

Det är inte helt enkelt att klumpa ihop alla högernationalister i Europa. Eftersom länderna är olika är också partierna olika. Men de förenas i skepsisen mot all överstatlighet och EU och i misstänksamheten mot andra partier, etablissemanget i största allmänhet och mer än något annat rörligheten över gränserna. De förenas i motståndet, kort sagt.

Annons

Motstånd är en drivkraft hos alla politiskt engagerade, men det går inte att bygga ett fungerande samhälle enbart på motståndet, protesten. För att leda ett lands eller EU-s utveckling måste man också vara för något. Om EU ska kunna göra något år klimatproblemen måste man vara för några åtgärder. På samma sätt kräver migrationen gemensamma lösningar. Vi är helt enkelt beroende av vad andra gör, och därför behöver vi samarbeta om det ska fungera.

Högernationalisterna vill ge en spark i baken på etablissemanget i Bryssel, men det räcker inte för att bygga ett bättre Europa. Det är högernationalisternas dilemma. Av samma skäl går det inte heller att skapa ett tryggt och bra Europa genom att säga nej till högernationalister. Det kan i alla fall inte vara det viktigaste.

Socialdemokraterna är ett parti sprunget ur tron på demokratins och politikens möjligheter och samarbete över gränserna. Idag känns den optimismen mer angelägen än på länge. När andra förnekar eller förtränger klimathotet behövs det en kraft som kan peka på konkreta lösningar. När det finns en oro för att rörligheten över gränserna försvagar de anställdas ställning, då krävs det praktiska politiska åtgärder för att stärka löntagarnas ställning.

Det är av de här skälen som jag tänker rösta på Socialdemokraterna. Lägg sedan till att partiet har dugliga kandidater. Personerna är viktiga i alla val, och vågar jag påstå, särskilt viktiga i EU-parlamentsvalet. Om något ska bli gjort krävs kompetens och en förmåga att hitta vänner. Jytte Guteland är en svensk socialdemokrat med en stark ställning.

Det är inte bra om ett val reduceras till ett tillfälle att säga ifrån. Val handlar om att ta ansvar, att ge någon eller några förtroendet att åstadkomma något. Självfallet oroar det mig att högernationalister kan få en fjärdedel av rösterna och därmed ökade möjligheter stoppa förslag inom till exempel miljöområdet. Just därför tänker jag rösta på ett parti som vill skärpa EU-s miljöpolitik.

Annons
Annons
Annons
Annons