Stefan Eklund: En park för våld och missbruk

Stefan Eklund 2012-07-01 | Uppdaterad 2012-07-01

Stadsparken i Borås är en sorglig historia. Igår berättade vi på nyhetsplats om hur parken har blivit en otrygg plats under kvällar och nätter. Gängslagsmål, fylleri, droger – och enligt polisen är det bara en tidsfråga innan allt detta börjar övergå i misshandel och rån.


FAKTA

För övrigt

...avslutas EM i fotboll idag och det är dags att fundera över vad som egentligen var de tre vackraste ögonblicken under mästerskapen:

1) Andrea Pirlos straff mot England i kvartsfinalen. Hans iskalla chipp knäckte målvakten Joe Hart och de efterföljande straffläggarna Young och Cole. Aldrig har en tidig straff under ett straffsparksavgörande haft en så avgörande inverkan på utgången.

2) Zlatan Ibrahimovics mål mot Frankrike. Snyggare går det inte att göra ett mål. I slow motion ser det rent gudomligt ut.

3) Mario Balotellis cykelsparkmål mot Irland, framför allt sättet som han mödosamt reser sig på efter målet, som om det hela egentligen var lite för jobbigt.

Och ikväll?

Italien, såklart. Laget som spelar den mest subtila fotbollen förtjänar EM-guldet.


De nattvandrare från Hemgården som ni mötte i gårdagens BT talade jag själv med för en tid sedan. Och det var skrämmande historier om våld och missbruk jag fick höra. Nattvandrarna var tydliga med att Stadsparken inte är en plats man bör besöka ensam efter mörkrets inbrott.

Och allt detta i en av Borås mest centrala miljöer, en miljö som med sin välarrangerade grönska och sina vackra promenadstråk borde vara en tillgång för boråsarna – dygnet runt.

Att inte kommunen har gjort något åt dessa problem långt tidigare är en gåta. I arbetet med att göra Borås centrum attraktivt borde Stadsparken vara högprioriterad.

Å andra sidan, för oss lite äldre boråsare är det möjligen inte lika gåtfullt. Det vilar något slags kollektivt dåligt samvete över hela stadsparksmiljön, allt sedan den sorgliga rivningen av gamla teatern 1983, genomförd som en skumraskoperation tidigt en söndagsmorgon. Det är snart 30 år sedan, men pratar man med äldre boråsare så framstår händelsen fortfarande som ett öppet sår.

Det som har hänt med parken efteråt har heller inte förmått läka detta sår. Det konstiga pelarbygget på gamla teaterns plats kan knappast betraktas som något annat än ett skämt. Jag gick förbi där häromdagen. Slitet, smutsigt, trist och utan egentlig funktion. Det var intrycket. Att undermålig amatörpoesi pryder informationsskyltarna som finns i parken är också ett tecken på en ovilja att tillföra någon som helst kvalitet till Stadsparken.

Stadsparken behöver göras om, det är helt klart. Planer finns, det kan ni läsa om längre fram i dagens BT, och det är glädjande. Men det mesta av de planerna handlar om dagtidsaktiviteter och det är som sagt viktigt, tror jag, att planerna omfattar hela dygnet. Det är på kvällen det krisar. Det är då det behövs mogna miljöer för vuxna människor. Miljöer som man kan uppsöka utan att riskera att hamna i hotfulla eller otrygga situationer. Det kan handla om restauranger, caféer, konsertscener etc. För behovet av en fungerande stadspark är lika stort idag som det var när parken anlades i början av 1900-talet. Initiativtagaren Borås Sparbank hade ambitionen, det här kan man läsa om på Borås stads hemsida, att parken skulle vara en tillflyktsort för alla, ”inte minst sådana som hela dagarna vistats i hemmen, i fabriken, i affären och överhuvud taget alla som älskade att vandra kring bland träd, blommor och grönska”.

Ser man på hur Stadsparken fungerar idag så låter det där som en utopi. Men jag tycker faktiskt att det är lite bråttom att förvandla utopin till en realitet.Slitet, smutsigt, trist ? BT:s chefredaktör Stefan Eklund efterlyser en genomgripande förändring av Stadsparken i Borås. FOTO ANTON HEDBERG
BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Kort sagt ledare torsdag 17 juli En tid för dansen

Ledare [Uppdaterad 2014-07-17]

Just nu pågår den årliga dansbandsveckan i Malung i Dalarna. Läs mer


huvudnyheter just nu

Antagningslistorna klara - se namnen!

Borås [Uppdaterad i dag 11:55]

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!


Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveStefan Eklund, chefredaktör

Född 1961 i Norrköping, men mestadels uppvuxen i Borås och Viskafors. Chefredaktör sedan 2010, tidigare kulturchef på BT och Svenska Dagbladet. Skriver ledare och kulturartiklar.

Följ Stefan Eklund på twitter

Stefan Eklund, chefredaktör
stefan.eklund@bt.se
Telefon: 033-700 07 08Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om politikers personligheter:

"Ändå behöver man bara gå till sig själv för att inse hur mycket politikers personlighet betyder för hur de egna sympatierna formas. Jag säger inte att det är en utveckling som är positiv. Men om inte den ideologiska diskussionen väcks till liv igen är det där vi kan hamna. Och för all del, det vore en rättvis spegling av den hysteriskt individualiserade tid vi lever i."

Lars Näslund, politisk redaktör

Kanske kan barnen på planet rädda freden

"Att såväl Barack Obama som europeiska ledare hittills varit förhållandevis återhållsamma i sina fördömanden kan tyda på att det pågår hemliga samtal med Moskva om en väg ur krisen. I det brutala slaget om världsopinionen kan bilden med barnen på planet väga tungt."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Ken Rings konsert på stora torget:

"Ken talar för en hel generation som inte har någon röst, som reduceras till statistik på ett papper."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.