Söndagskrönika den 27 maj

Partiet journalisterna älskar

Stefan Eklund 2012-05-27 | Uppdaterad 2012-05-28

Idag avslutar Miljöpartiet sin kongress i Umeås Folkets Hus. Det miljöparti som enligt Kent Asp, professor vid JMG i Göteborg, har den av alla partier i särklass starkaste ställningen inom den svenska journalistkåren.


Gustav Fridolin och Åsa Romson, språkrör i det parti som nära hälften av alla svenska journalister sympatiserar med. Ett problem? Vi bör i så fall inte fly diskussionen, menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.


Har det märkts på rapporteringen? Påverkade professor Asps uttalanden om miljöpartiets ”gräddfil” och ”fredade zon” hos medierna hur dessa medier skildrade kongressen i Umeå?
Frågorna är för tidigt ställda, men intressanta.

Kent Asps undersökning och hans analys av den är trovärdig. Tillräckligt många tillfrågades och svarade för att siffrorna och dess konsekvenser ska tas på allvar. 41 procent av svenska journalister anser att Miljöpartiet är det bästa partiet. Asps undersökning visar också att Miljöpartiet får mer utrymme och granskas mindre kritiskt än andra partier. Den normalt så försiktige Asp menar att detta kan beskrivas som ett demokratiskt problem.

Motröster har inte saknats. Mest förvånar VD:n för Sveriges Radio, Mats Svegfors, alltid annars både skarp och balanserad, som försöker dribbla bort både siffrorna och problemet i en debattartikel i Journalisten. Kanske den gälla tonen i hans inlägg kan förklaras av att det är just bland Sveriges Radios journalister som Miljöpartiets har starkast stöd – hela 54 procent av SR-journalisterna uppger att de sympatiserar med Miljöpartiet.

Jag tycker att man ska ta den här undersökningen på allvar. Den är ett bra underlag för de självkritiska diskussioner som bör finns på alla redaktioner. Att bara slå ifrån sig frågan duger inte. Å andra sidan – en sådan diskussion gör mig inte överdrivet bekymrad. I journalistens yrkesroll ligger med självklarhet en strävan att fullfölja de uppdrag man får opartiskt. Jag har under mina dryga 30 år i branschen sett väldigt få uppenbara brott mot denna princip. Och om man anser att

Miljöpartiets starka ställning bland journalister är ett problem – hur ska man ta sig an det? Åsiktsregistrering? Nej, såklart inte. Istället handlar det för branschen om att ständigt stärka journalistrollen, dess integritet och kvalitet, att med sin yrkesutövning visa att Kent Asps formulering om att vi står inför ett demokratiskt problem är överdriven.

Men med detta sagt blir jag ändå oroad över oviljan att problematisera Miljöpartiets ställning hos svenska journalister kan – ja, måste! – kunna diskuteras som ett problem. Det visar på en annan sida av den här debatten som alltför sällan diskuteras – kårandan i journalistbranschen. När kritik träffar oss i media utifrån är vi alltför ofta alltför oförstående. Det har visat sig i debatten kring Kent Asps undersökning och det visade sig också, exempelvis, i debatten kring Expressens vapenhandel.

Men journalister kan faktiskt göra fel och förmågan att kommunicera kring det med de som läser, lyssnar och tittar på oss är en av de frågor som avgör journalistikens framtid. Självtillräcklighetens tid är förbi och undersökningar av Kent Asps slag, som borde få media att ifrågasätta sig själv, är därför alltid mycket välkomna.

För övrigt…

- kan jag rekommendera tre deckarupplevelser nu när sommarvärmen redan är här och en tid för avspänd läsning infinner sig:

Jo Nesbøs ”Oslo-trilogi”.
Nesbø har skrivit massor men trion ”Rödhake”, ”Smärtans hus” och ”Djävulsstjärnan” hänger ihop tematiskt och är välskrivna, spännande och har en hjälte, Harry Hole, som gillar The The.

Magdalen Nabbs 14 Florensdeckare
. Nabb var en engelsk författare som levde i Florens och skrev fina Maigret-liknande historier (inte översatta till svenska) som utspelar sig på rätt sida Arno. I centrum: den sicilianske polisen Salvatore Guarnaccia. Jättetjock och trögtänkt, helt oemotståndlig.

Maj Sjöwalls och Per Wahlöös
”Roman om ett brott”, de tio deckarna om Martin Beck och hans kollegor. Fortfarande oöverträffade.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Kort sagt ledare torsdag 17 juli En tid för dansen

Ledare [Uppdaterad 2014-07-17]

Just nu pågår den årliga dansbandsveckan i Malung i Dalarna. Läs mer


huvudnyheter just nu

Boråspoliser vägrar övertid: "Ingen behöver oroa sig"

Borås [Uppdaterad i dag 17:25]

Poliser i Borås går nu till handling för att visa sitt missnöje med lönerna. Läs mer

 

Polislöner

Bör poliser få högre lön?

Visa resultat
Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveStefan Eklund, chefredaktör

Född 1961 i Norrköping, men mestadels uppvuxen i Borås och Viskafors. Chefredaktör sedan 2010, tidigare kulturchef på BT och Svenska Dagbladet. Skriver ledare och kulturartiklar.

Följ Stefan Eklund på twitter

Stefan Eklund, chefredaktör
stefan.eklund@bt.se
Telefon: 033-700 07 08Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om politikers personligheter:

"Ändå behöver man bara gå till sig själv för att inse hur mycket politikers personlighet betyder för hur de egna sympatierna formas. Jag säger inte att det är en utveckling som är positiv. Men om inte den ideologiska diskussionen väcks till liv igen är det där vi kan hamna. Och för all del, det vore en rättvis spegling av den hysteriskt individualiserade tid vi lever i."

Lars Näslund, politisk redaktör

Kanske kan barnen på planet rädda freden

"Att såväl Barack Obama som europeiska ledare hittills varit förhållandevis återhållsamma i sina fördömanden kan tyda på att det pågår hemliga samtal med Moskva om en väg ur krisen. I det brutala slaget om världsopinionen kan bilden med barnen på planet väga tungt."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Ken Rings konsert på stora torget:

"Ken talar för en hel generation som inte har någon röst, som reduceras till statistik på ett papper."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.