Söndagskrönika den 4 mars

Mer kunskap lyfter Borås

Stefan Eklund 2012-03-04 | Uppdaterad 2012-03-04

Högskolan i Borås vill bli ett universitet igen. Det sprack förra gången, men det finns tecken som tyder på att förutsättningarna är bättre nu. Låt mig återkomma till dem.


Högskolan i Borås gör ett nytt försök att bli universitet. Lyckas man lyfter Borås.


Men först, vad skulle en universitetsstatus betyda för Borås stad? För dig och mig? Ett mentalt och miljömässigt lyft, tror jag.
På det mentala planet skulle Borås få en bildningsstatus staden historiskt sett har saknat. Bosse Johansson, vd för Swedbank Sjuhärad, sade en klok sak i samband med den maktundersökning som BT presenterade i början av året.

Frågan gällde varför det var så få kvinnor i topp på listan över Borås mäktigaste och Bosse Johanssons förklaring pekade på det faktum att Borås inte är en stad med en akademisk tradition. Borås historia har handlat om företagande och män. Det här hakar i ett resonemang jag har fört i tidigare krönikor (BT 5/12 2010 samt 19/5 2011). Undersökningar har visat att Borås är en av de minst toleranta städerna i Västra Götaland. Borås är dessutom en i hög grad segregerad stad.

Ska detta förändras gäller det att Borås inte bara växer av bättre handel och fler höghus. Det är faktiskt viktigare att staden växer mentalt. Och det är där ett universitet kommer in i bilden. För att Borås ska bli en stad som präglas av öppenhet, kultur och mångsidighet – för att använda den amerikanske forskaren Richard Floridas nyckelord för att öka en stads attraktion – behöver vi fler välutbildade människor.

Och med ett universitet mitt i staden ökar möjligheterna att få välutbildade människor att flytta till Borås rejält. Mitt i staden, ja. Då hamnar vi på det andra lyftet som en universitetsstatus skulle innebära för Borås, det miljömässiga. Ett universitet som är placerat så centralt som det skulle vara i Borås präglar stadslivet. Fler studenter bosätter sig här och underlättar för det kommersiella citylivet att växa. Ett levande centrum, även efter klockan sex en vardagskväll, efterfrågas ofta i Borås.

Ett universitet kan absolut bidra till det. Och Simonslandsprojektet blir förstås ännu bättre ur det perspektivet.Så Borås stad har all anledning att kraftfullt stödja sin högskolas ambitioner att nå universitetsstatus.

Nye rektorn Björn Brorström är tydlig. I förordet till den nyss presenterade rapporten ”Högskolelandskap i förändring: Utmaningar och möjligheter för Högskolan i Borås” (författad av Tim Ekberg) skriver Brorström: ”Vi ska fortsätta vägen till att få universitetsstatus. Vi har kapacitet att bli det tredje västsvenska universitetet.”

Rent konkret handlar det om att söka ett samgående med Högskolan i Skövde. Samgående är vad som gäller nu, ur regeringsperspektiv, för att ha chansen att få universitetsstatus.

Tillsammans med Skövde skulle Borås få intäkter i nivå med universiteten i Karlstad och Örebro och dessutom också erhålla betydligt högre forskningsanslag än vad som är fallet idag. Mer kunskap till Borås, helt enkelt. Det finns all anledning att hoppas på en framgångsrik universitetskampanj.

För övrigt…

… så kan man läsa Tim Ekbergs rapport. Den finns att ladda ner via Högskolan i Borås hemsida.

… i den kan man bland annat läsa om den snedbalans som råder i statsmaktens fördelning av forskningsmedel mellan högskolorna och universiteten. De sex största universiteten får tillsammans med KTH, Chalmers och SLU 85 procent av de fasta forskningsresurserna. Femton så kallade regionala högskolor delar på fem procent. En fördelning som ett förändrat universitetslandskap kan ändra på.

… på Högskolans hemsida hittar man också en livestreamsändning av en paneldebatt om Tim Ekbergs rapport. I den debatten deltog Högskolans i Borås rektor Björn Brorström, utredaren Tim Ekberg, Mikael Alexandersson, rektor på Högskolan i Halmstad och Kristina Jonäng, andre vice ordförande i regionutvecklingsnämnden.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Ett moderat par för Sverige

Lars Näslund, politisk redaktör [Uppdaterad i dag 10:27]

Alla - nästan - vill ha Anna Kinberg Batra. Läs mer


Kort sagt torsdag 20 november Idag kan främlingsrädslan dessvärre fira ännu en triumf

Ledare [Uppdaterad 2014-11-19]


Läs mer


Läs själv – doku- menten om makt- spelet ord för ord

Borås [Uppdaterad 2014-11-18]

Här är de tre dokumenten som skildrar vägen till det låsta maktläget i stadshuset i Borås. Första dokumentet visar budet från de rödgröna till Alliansen, formulerat 13 november.
Det andra kravet som Alliansen ställde efter mötet 13 november för att gå in i förhandlingar om de politiska sakfrågorna.
Det tredje dokumentet är de rödgrönas svar på Alliansens krav, redovisat i dag. Klicka på pdf-filerna nedan och läs om maktspelet.


Det är ingen lek längre

Ledare [Uppdaterad 2014-11-15]


Läs mer


Ledare Måndag 10 november Hemlösa ska in i värmen

Förvirrad debatt om det offentliga rummet håller uteliggarna kvar ute i kylan

Ledare [Uppdaterad 2014-11-09]

Lagom till att vinterkylan närmar sig har debatten om de hemlösas plats i samhället tagit fart igen. Den här gången har den fullständigt spårat ur. Läs mer


huvudnyheter just nu

Svensson till BT: ”Jag har en dålig känsla”

Elfsborg [Uppdaterad i dag 14:31]

Anders Svensson, 38, är kontraktslös om en vecka. Läs mer

 

ANDERS SVENSSON

Borde Anders Svensson stanna kvar i Elfsborg?

Visa resultat
Stefan Eklund, chefredaktör

Född 1961 i Norrköping, men mestadels uppvuxen i Borås och Viskafors. Chefredaktör sedan 2010, tidigare kulturchef på BT och Svenska Dagbladet. Skriver ledare och kulturartiklar.

Följ Stefan Eklund på twitter

Stefan Eklund, chefredaktör
stefan.eklund@bt.se
Telefon: 033-700 07 08Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Vedrana Sivac
vedrana.sivac@bt.se
Telefon: 033-700 07 27


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om kyrkans framväxt i Kina:

"Det finns fler kristna i Kina än det finns medlemmar i landets kommunistiska parti."

Lena Kvist, kulturchef

Om okända bokkaraktärer:

"Veckans snackis: att Roy Andersson ”är” den självupptagne kulturmannen Hugo Rask, som huuvdpersonen Ester Nilsson hänger efter i Lena Anderssons Augustprisade roman Egenmäktigt förfarande."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om Anna Kinberg Batra:

"Många länsförbund verkar dock lansera henne som Moderaternas första kvinnliga partiledare med visst vankelmod."

Jan Hansson, sportkrönikör

Vem är en bra tränare?

”Ofta så här dags på fotbollssäsongen får man frågan: är hen en bra tränare? Svaret lyder: ibland.”

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 700 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter