MIdsommaraftonskrönika den 22 juni

Från Rio till Sobacken

Stefan Eklund 2012-06-22 | Uppdaterad 2012-06-21

Den största konferensen i FN:s historia, med cirka 50 000 deltagare, avslutas idag i Rio de Janeiro. Den handlar om hållbar utveckling och heter Rio +20 eftersom det är 20 år sedan den första konferensen med samma ärende hölls i just Rio.


En av de många miljöaktivister som har samlats i Rio de Janeiro i samband med den pågående FN-konferensen om hållbar utveckling. Vi kan faktiskt hitta motvapen i Borås mot den utveckling som håller på att utarma världen, skriver BT:s chefredaktör Stefan Eklund. FOTO Andre Penner

FAKTA

För övrigt:

...kommer vi att vara nio miljarder människor i världen 2050. Idag är vi sju miljarder.

...saknar 1,5 miljarder människor idag tillgång till elektricitet.

... saknar nära en miljard människor tillräckligt med mat idag.

...saknar 2,5 miljarder människor idag toalett.

...bor nästan en miljard människor i slumområden idag.

...kommer en tredjedel av världens befolkning att påverkas av vattenbrist 2025.

...har naturkatastrofer dödat 1,3 miljoner människor de senaste 20 åren.

...har Borås stad haft inbjudna representanter på plats i Rio, kommunalrådet Tom Andersson (MP) och miljöutredaren Johanna Thorén. Läs mer om detta längre fram i dagens BT.

...så åker Borås stads ledning med Ulf Olsson i spetsen nästa vecka till tyska Freiburg, en av de städer i Europa som mest framgångsrikt arbetar med hållbar utveckling.

(Källa statistik: SvD)


Begreppet ”hållbar utveckling” myntades av amerikanske miljöforskaren Lester Brown 1981 och syftar förstås på den stora ödesfrågan för världen, lika aktuell idag som för 31 år sedan: Hur ska vi kunna fortsätta att utveckla en välfärd för alla utan att samtidigt köra vår jord i botten?

Inga breda överenskommelser om strategier finns och dysterheten kring konferensen i Rio och dess i de flestas ögon urvattnade dokument har varit påtaglig. Utsikterna att nå fram till genomförbara beslut har varit minimala och av de mäktigaste ledarna i världen fanns bara hälften på plats. Kinas premiärminister Wen Jiabao är där, liksom Rysslands Vladimir Putin och Indiens Manmohan Singh. Men Barack Obama, Angela Merkel och David Cameron lyste med sin frånvaro.

Ändå borde det inte gå att bortse från allvaret i situationen. Naturkatastroferna har ökat dramatiskt sedan förra Rio-mötet och allt tyder på att ökade utsläpp, tack vare den accelererande urbaniseringen, ligger bakom de klimatförändringar som driver fram översvämningar, orkaner och jordskred.

I SvD i onsdags räknade Gunilla von Hall upp de största utmaningarna vi står inför idag: den kraftiga befolkningsökningen, fattigdom, svält, ökade utsläpp av växthusgaser, ökad vattenbrist, ökat överfiske och ökade utsläpp i världshaven och så vidare och så vidare…

Världen mår helt enkelt inte så bra och inte mycket tyder på att sjukdomstillståndet kommer att förbättras.

Det finns motvapen mot utvecklingen. Två av dem är förnybar energi och fungerande återvinning, men var hittar man de vapnen?

Jo, bland annat i Borås. Steget från Rio de Janeiro till Sobacken i Borås kan synas långt och kanske till och med krystat, men det är ett steg som öppnar ett nödvändigt perspektiv, det lokala. Och där är Borås på många sätt ett föredöme, ända från det framgångsrikt exporterade Waste Recovery-projektet över vår långt drivna sopsortering till höstens miljögala där Borås Energi utser miljöhjältar och stryker under vikten av ett framsynt miljöarbete.

Vi lever i en priviligierad del av världen, de allra flesta människor på vårt jordklot har en betydligt lägre levnadsstandard än den vi har i Borås. Det innebär ett ansvar eftersom vi har resurser att föregå med gott exempel när det gäller miljöstrategier. Och frågan är så viktig att den numera borde vara överordnad politiska strider och ideologier.

En uppräkning av hur många miljoner människor i världen som svälter, saknar el, vatten och fungerande sanitära system samt omkommer i naturkatastrofer kan få vem som helst att känna sig håglös, men att prioritera miljötänkandet i närmiljön är i alla fall ett litet steg i rätt riktning. Det är glädjande att sådana steg tas i Borås.

För övrigt är det midsommarafton idag. Ta vara på den.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Stefan Eklund, chefredaktör

Född 1961 i Norrköping, men mestadels uppvuxen i Borås och Viskafors. Chefredaktör sedan 2010, tidigare kulturchef på BT och Svenska Dagbladet. Skriver ledare och kulturartiklar.

Följ Stefan Eklund på twitter

Stefan Eklund, chefredaktör
stefan.eklund@bt.se
Telefon: 033-700 07 08Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter