Utøya. Det var där gärningsmannen kallblodigt mördade minst 85 deltagare på ett ungdomsläger.

Söndagskrönika Stefan Eklund den 24 juli

Ett öppet samhälles sårbarhet

Stefan Eklund 2011-07-24 | Uppdaterad 2011-07-25

Massmordet på den lilla norska ön Utøya är ett angrepp på det öppna samhället. Ungdomar som samlas på ett politiskt läger för att diskutera vilken framtid de vill ha mördas av en terrorist utklädd till polis, en trygghetssymbol för just detta öppna samhälle.



Handlingen är skrämmande i all sin iskalla cynism och frågan måste ställas: vilket politiskt klimat har vi som kan föda sådana handlingar?

För det är viktigt att slå fast det – sprängdådet i centrala Oslo och de därpå följande morden på ett ofattbart högt antal norska ungdomar var politiskt motiverat. Det går inte att vifta undan som ett dåd av en förvirrad galning. Mördaren hade en genomtänkt politisk åskådning och handlade utifrån den. Han fann det demokratiska samhällets regler otillräckliga för sin egen politiska vision och satte sig över dem.

Det här är en svår text att skriva. Jag befinner mig med min familj i ett sommarboende, TV och datorer pumpar ut de skrämmande och grymma vittnesmålen från ungdomar som hade turen att överleva. Mina döttrar är inte tonåringar längre, men jag minns den glädje och den förväntan de kände när de reste iväg till liknande somriga sammanhang.

De kom alltid hem. Från Utøya kommer långt ifrån alla hem. Det är en ofattbar sorg som har drabbat de mördades familjer, en sorg som Norge kommer att bära tungt många år framöver.

Vi i det fordom så trygga Norden är inte längre förskonade från våldsamma politiska terrorhandlingar. Följer man den politiska debatten så bör man inte förvånas över detta. I tryckt media är tonen fortfarande hövlig men på nätet har aggressiviteten ökat lavinartat. Vi i media märker det, inte minst i de omdiskuterade artikelkommentarer vi ger plats åt. Vi refuserar mycket där, ofta inlägg som är skrämmande i sitt oförsonliga hat.

Och i nästan samtliga fall finns islamofobi och rasism som uppenbara drivkrafter bakom kommentarerna. Mördaren på Utøya var en person som var engagerad i den typen av nätaktivitet. BT och andra tidningar har ett ansvar för att hålla all politisk debatt på nätet på en respektfull och tolerant nivå. De ansträngningarna bör förstärkas ytterligare, det är uppenbart.

Men det är också viktigt att, i den obarmhärtiga skuggan av händelserna i Norge, slå fast det öppna samhällets rättmätighet. I ett sådant samhälle har debatten sin givna och viktiga plats, men ett sådant samhälle är också sårbart och vi bör fundera över hur vi bäst skyddar oss mot oförsonliga politiska våldshandlingar, byggda på anti-demokratiska ideal.

Tolerans och kunskap är de givna redskapen på lång sikt. Alla vet det. Men är det redskap som prioriteras av de politiker vi har idag?

Det är en viktig fråga som tragedin i Norge ställer.



BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

Palestina

Är det rätt av regeringen att erkänna staten Palestina?

Visa resultat




Stefan Eklund, chefredaktör

Född 1961 i Norrköping, men mestadels uppvuxen i Borås och Viskafors. Chefredaktör sedan 2010, tidigare kulturchef på BT och Svenska Dagbladet. Skriver ledare och kulturartiklar.

Följ Stefan Eklund på twitter

Stefan Eklund, chefredaktör
stefan.eklund@bt.se
Telefon: 033-700 07 08



Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Borås

Haveri på tryckeriet – läs torsdagstidningen här

BT:s tryckeri drabbades i natt av tekniska problem varför inga prenumeranter har fått tidningen i dag. Vi beklagar det inträffade och gör det samtidigt möjligt för dig att läsa torsdagens tidning här. Klicka på länken nedan för att öppna dagens tidning.

Elfsborg

TV: Här hedrar fansen 'Klabbe' med fackeltåg

Ett hundratal guliganer tågade med facklor till Borås Arena och minnesstunden för Klas Ingesson. Foto: Johan Rydén.

 

Elfsborg

TV: Över 400 samlades för att sörja Ingesson

Drygt 400 personer samlades för att hedra Ingesson.

 

Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om Mikael Persbrandt i Dödsdansen:

"Mikael Persbrandt är en av våra mest musikaliska skådespelare – i rörelserna, i diktionen. Man vill inte missa en stavelse eller en gest när han står på scenen. Han förhäxar sin publik."

Lena Kvist, kulturchef

Om nomineringarna till Augustpriset:

"Inte illa alls. Men var gjorde Augustjuryn av Klas Östergren?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Om Romsons strid:

"Stackars Stefan Löfven. Är det inte det ena, så är det det andra. Som detta med Åsa Romson, som han insåg att han inte hade något annat val om, än att acceptera som sin ställföreträdare i regeringen."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Ingessons bortgång:

"Hans smittande entusiasm sinade inte ens under den svåra period när "vanliga" människor sjukskrivit sig för att bara vila ut. I stället knöt Ingesson näven och bestämde sig för att vinna också den tunga matchen mot cancern."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 500 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.