Utøya. Det var där gärningsmannen kallblodigt mördade minst 85 deltagare på ett ungdomsläger.

Söndagskrönika Stefan Eklund den 24 juli

Ett öppet samhälles sårbarhet

Stefan Eklund 2011-07-24 | Uppdaterad 2011-07-25

Massmordet på den lilla norska ön Utøya är ett angrepp på det öppna samhället. Ungdomar som samlas på ett politiskt läger för att diskutera vilken framtid de vill ha mördas av en terrorist utklädd till polis, en trygghetssymbol för just detta öppna samhälle.Handlingen är skrämmande i all sin iskalla cynism och frågan måste ställas: vilket politiskt klimat har vi som kan föda sådana handlingar?

För det är viktigt att slå fast det – sprängdådet i centrala Oslo och de därpå följande morden på ett ofattbart högt antal norska ungdomar var politiskt motiverat. Det går inte att vifta undan som ett dåd av en förvirrad galning. Mördaren hade en genomtänkt politisk åskådning och handlade utifrån den. Han fann det demokratiska samhällets regler otillräckliga för sin egen politiska vision och satte sig över dem.

Det här är en svår text att skriva. Jag befinner mig med min familj i ett sommarboende, TV och datorer pumpar ut de skrämmande och grymma vittnesmålen från ungdomar som hade turen att överleva. Mina döttrar är inte tonåringar längre, men jag minns den glädje och den förväntan de kände när de reste iväg till liknande somriga sammanhang.

De kom alltid hem. Från Utøya kommer långt ifrån alla hem. Det är en ofattbar sorg som har drabbat de mördades familjer, en sorg som Norge kommer att bära tungt många år framöver.

Vi i det fordom så trygga Norden är inte längre förskonade från våldsamma politiska terrorhandlingar. Följer man den politiska debatten så bör man inte förvånas över detta. I tryckt media är tonen fortfarande hövlig men på nätet har aggressiviteten ökat lavinartat. Vi i media märker det, inte minst i de omdiskuterade artikelkommentarer vi ger plats åt. Vi refuserar mycket där, ofta inlägg som är skrämmande i sitt oförsonliga hat.

Och i nästan samtliga fall finns islamofobi och rasism som uppenbara drivkrafter bakom kommentarerna. Mördaren på Utøya var en person som var engagerad i den typen av nätaktivitet. BT och andra tidningar har ett ansvar för att hålla all politisk debatt på nätet på en respektfull och tolerant nivå. De ansträngningarna bör förstärkas ytterligare, det är uppenbart.

Men det är också viktigt att, i den obarmhärtiga skuggan av händelserna i Norge, slå fast det öppna samhällets rättmätighet. I ett sådant samhälle har debatten sin givna och viktiga plats, men ett sådant samhälle är också sårbart och vi bör fundera över hur vi bäst skyddar oss mot oförsonliga politiska våldshandlingar, byggda på anti-demokratiska ideal.

Tolerans och kunskap är de givna redskapen på lång sikt. Alla vet det. Men är det redskap som prioriteras av de politiker vi har idag?

Det är en viktig fråga som tragedin i Norge ställer.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Kort sagt ledare torsdag 17 juli En tid för dansen

Ledare [Uppdaterad 2014-07-17]

Just nu pågår den årliga dansbandsveckan i Malung i Dalarna. Läs mer


huvudnyheter just nu

Extremvärme i Borås – SMHI utfärdar varning

Borås [Uppdaterad i går 17:33]

Den extrema värmen gör nu att SMHI utfärdar en klass 1-varning i Sjuhärad. Läs mer

 

Hetta

Vad tycker du om värmen?

Visa resultat
Lindéns sågning: Vänster- extremist förklädd till poet

Blogg [Uppdaterad i går 17:06]

Tidigare har Resumés förre chefredaktör Viggo Cavling föreslagit att man även borde inkludera Sverigedemokratiska sommarpratare och efter Athena Farrokhzads program bör man betänka hans förslag ytterligare. Läs mer på Ledarbloggen!


Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveStefan Eklund, chefredaktör

Född 1961 i Norrköping, men mestadels uppvuxen i Borås och Viskafors. Chefredaktör sedan 2010, tidigare kulturchef på BT och Svenska Dagbladet. Skriver ledare och kulturartiklar.

Följ Stefan Eklund på twitter

Stefan Eklund, chefredaktör
stefan.eklund@bt.se
Telefon: 033-700 07 08Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den digitala klyftan:

"Mobilanvändningen ställer dock en del frågor vi borde fundera över. Två av de viktigaste: Håller informationstillgången på att bli en klassfråga? Vilka konsekvenser får den ökade mobilanvändningen för demokratin?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Kanske kan barnen på planet rädda freden

"Att såväl Barack Obama som europeiska ledare hittills varit förhållandevis återhållsamma i sina fördömanden kan tyda på att det pågår hemliga samtal med Moskva om en väg ur krisen. I det brutala slaget om världsopinionen kan bilden med barnen på planet väga tungt."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Ken Rings konsert på stora torget:

"Ken talar för en hel generation som inte har någon röst, som reduceras till statistik på ett papper."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.