Söndagskrönika den 22 april

Stefan Eklund: Samhället och massmördaren

Stefan Eklund, chefredaktör 2012-04-22 | Uppdaterad 2012-04-23

Det pågår en rättegång i Norge mot en av kriminalhistoriens värsta massmördare. Jag följde den första rättegångsdagen framför TV:n. Kameran vilade påträngande ofta på mördarens ansikte som om den ville försöka förstå. Likadant med medias fokus under tiden, via livereferat, och efteråt, via rubriker: Hur reagerar han på det som sägs? Varför grät han vid ett tillfälle?


Fokuseringen på massmördarens känslor och psyke leder debatten helt fel. BT:s chefredaktör Stefan Eklund skriver om rättegången i Oslo.


Ointressanta frågor som egentligen bara pekar på en sak – vilket oerhört individualiserat samhälle vi lever i. Dramatikern Mia Törnqvist säger något klokt om detta i torsdagens SvD. De fruktansvärda händelserna den 22 juli ifjol tolkas utifrån en syn på individen som överordnad allt som sker.

Men massmördaren i Norge är inte längre intressant som individ utan bara som ett symptom för något större och djupt orättfärdigt – hur har vi skapat ett samhälle som möjliggör ett sådant hat som utlöste handlingen i Oslo och på Utøya? De främlingsfientliga idéströmningar som mördaren uppenbarligen tog intryck av – vad i vårt samhälle, i vår politik, i våra mediers uttryck, har gjort dem möjliga?

Jag följer inte norsk samhällsdebatt tillräckligt för att veta i vilken omfattning den här diskussionen förs, om den förs. I Sverige ser jag för närvarande så gott som inga spår av den. En utebliven debatt riskerar dock att reducera massmorden i Norge till ett oförklarligt blixtnedslag av ondska, som inte kräver en djupare förklaring än den individinriktade. Dessvärre är det nog i den förklaringsmodellen vi befinner oss just nu.

Jag menar förstås inte att uppmärksamheten kring rättegången i Oslo är oberättigad. Att den genomförs med en sådan värdighet som den gör är en viktig markering. Det civila samhället vilar på en grund av human rättvisa. Det är säkert också viktigt för överlevande och anhöriga att se mördaren konfronteras med rättvisan. Det är ett steg i bearbetningen av den ofattbara sorg de drabbats av.

I SvD häromdagen skrev Erik Sønstelie, en norsk journalist vars dotter Siri fanns på Utøya och undkom mördarens kulor, om den här aspekten:

Siri känner vämjelse. Men varken hon eller jag känner någon ångest. Inte ens raseri känner vi när han faktiskt lägger sten på de efterlämnades börda genom att ge dem skulden för deras barns död.
– Det finns bara en gärningsman. Det är du, säger Siri tyst .

Men vi andra, vad behöver vi se och höra? Vi som inte har personliga sår att vårda? Vad lämnar rättegången för relevanta frågor till oss? Inte skuldfrågan, förstås. Den är sedan länge avklarad. Inte huruvida mördaren är psykiskt tillräknelig eller inte.

Det är en fråga för straffets utformning. Den enda fråga som egentligen är viktig för oss är, igen: hur har vi skapat ett samhälle som gör den norske massmördaren möjlig?
Och den frågan besvaras inte med hjälp av närbilder på mördarens ansikte eller med spekulationer om vad han känner eller inte känner i rättssalen. Den frågan kan bara besvaras med hjälp av en kritisk blick på den samtid vi lever i.

För övrigt…

… kan jag rekommendera
följande tre artiklar som problematiserar rättegången i Oslo på ett intressant sätt:

Tobias Brandels ”perspektiv”
i SvD-kultur 19/4 som tar upp dramaturgin i rättegången. Rubrik: ”Tunn linje mellan fiktion och verklighet”.

Åsa Mobergs krönika
i DN 20/4 som diskuterar möjligheten att slippa en alltför påträngande rapportering från rättegången. Rubrik: ”Det behövs fler frizoner där vi slipper se ondskan”.

Anders Almingefeldts debattartikel i BT 20/4 om det nödvändiga i att inte förenkla händelserna den 22 juli. Rubrik: ”Att förstå det oförståeliga”.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Ledare Tisdag 9 december Fyra bättre år för Borås

Alliansens budget är lagd – nu är det hög tid för en kopp korridorkaffe 

Ledare [Uppdaterad 2014-12-09]

Det finns något befriande och återuppståndet viljestarkt över budgetförslaget som Alliansen i Borås lägger fram. Läs mer


huvudnyheter just nu

TV: "Vänstern och SD är inga alternativ"

Borås [I dag 14:48]

BT har träffat kommunalråden Ulf Olsson (S) och Annette Carlsson (M).

 


Veckans Hela livet-fråga

 

fråga

Hur ser din drömjul ut?

Visa resultat
Dagens fråga

 

Snatteri

Har du snattat någon gång?

Visa resultat
Stefan Eklund, chefredaktör

Född 1961 i Norrköping, men mestadels uppvuxen i Borås och Viskafors. Chefredaktör sedan 2010, tidigare kulturchef på BT och Svenska Dagbladet. Skriver ledare och kulturartiklar.

Följ Stefan Eklund på twitter

Stefan Eklund, chefredaktör
stefan.eklund@bt.se
Telefon: 033-700 07 08Ledare

Kontaktinformation:

Lars Näslund, politisk redaktör
lars.naslund@bt.se
033 – 700 07 24

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
033 – 700 07 17
Ledarbloggen

Blogg

Välkomna till Ledarbloggen!

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om S och M:s samarbete i Ulricehamn:

"I Ulricehamn sker det politikerna i riksdagen och i Borås inte klarar av"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter