Stefan Eklund: En stadsteater dömd att dö

Ledare Artikeln publicerades

Publikfiaskot ”Innan träden faller” är en lysande föreställning. Och det är inte stadsteaterns fel att publiken sviker...

”Innan träden faller” är teater av högsta klass. Att publiken sviker är Borås stads fel, som har misskött teatern i många år. Det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Foto: Amelia Bordahl
”Innan träden faller” är teater av högsta klass. Att publiken sviker är Borås stads fel, som har misskött teatern i många år. Det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

Okej, boråsare – nu har ni två gånger på er att se en teaterföreställning av högsta klass. Kommande två torsdagar ges de två avslutande föreställningarna av ”Innan träden faller”.

Jag såg föreställningen i veckan som gick och blev tagen av lekfullheten, allvaret och skönheten. Den mycket meriterade koreografen och regissören Birgitta Egerbladh har tillsammans med scenografen Katrin Brännström och de fyra skådespelarna och de två dansarna skapat en föreställning som berör och berikar.

Jag är inte ensam om den här uppfattningen. Föreställningen har hyllats av en enig kritikerkår, även på riksnivå.

Men, som BT har berättat tidigare – ”Innan träden faller” är ett publikfiasko. Det är till och med så att föreställningar ställts in på grund av bristande publikintresse.

Det är dock inte ett misslyckande för den här uppsättningen, utan ett misslyckande av Borås stad som under många år har misskött Borås stadsteater grovt.

Jag fruktar att teatern, en av landets få kommunala sådana, är satt på svältkost med syftet att så småningom förvandla den till enbart en själlös gästscen. Det vore ett allvarligt missgrepp.

Jag kan inte låta bli att jämföra ”Innan träden faller” med en annan föreställning på Borås stadsteater, som spelades för drygt 20 år sedan. 1997 sattes ”Fruktan och hopp” av Franz Xaver Kroetz upp med samma resultat. Lyriska kritiker, publiken uteblev. Även den föreställningen, regisserad av den tidens mest eftertraktade regissör, Jasenko Selimovic (numera L-politiker), minns jag än idag som en av de bästa teaterupplevelserna jag har haft i Borås. I BT:s nyhetsartikel 2 april i år konstaterades att ”Innan träden faller” är Borås stadsteaters största publikfiasko sedan just ”Fruktan och hopp”.

På den tiden var jag kulturchef på BT och skyllde publikfrånvaron på en alltför defensiv repertoarstrategi, man hade länge inte vågat sig ut på de djupa konstnärliga vattnen utan nöjt sig med det lättillgängliga. Boråspubliken var för ovan vid utmaningar, helt enkelt.

Idag handlar det snarare om en frånvaro av repertoar överhuvudtaget. De uteblivna satsningarna på den egna ensemblen har gjort att Borås stadsteater inte finns med i boråsarnas medvetande på samma sätt som förr. Att gå på teater i Borås är inte längre en vana för många.

Ett politiskt beslut har tagits, efter ett förslag från kulturchefen Eva-Lotta Franzén, att utöka antalet gästspel. Någon ökad satsning på de egna uppsättningarna ingår inte i planerna.

Jag tror att det är fel väg att gå. BT:s kulturchef Lena Kvist formulerade den kritiken i en krönika: ”En gästspelsfest med lite av allt riskerar att bli en utslätad kändiskavalkad.”

Utvecklingen är inte unik. De senaste decenniernas kulturpolitik har inte bara i Borås gått i linje med den allmänna ekonomiseringen av samhället. De ekonomiska värdena har slagit ut de konstnärliga. Politiker vill hellre ha festivaler och evenemang än långsiktiga konstnärliga strategier. I Borås har vi inte haft kulturpolitiker som mäktat stå emot den utvecklingen. Stadsteatern är den kanske största förloraren i det sammanhanget.

En levande teaterkultur kan tillföra en stad nya perspektiv. En teater som speglar sin stad och sin samtid ska man vara rädd om, inte kasta bort. Dessvärre fruktar jag att det sistnämnda är precis vad som håller på att hända. Allt pekar på att Borås stadsteater som en egen konstnärlig kraft är på väg att dö. Det är skamligt.

Så, som sagt, se till att komma iväg till någon av de två sista föreställningarna av ”Innan träden faller”. Det är inte säkert att ni får så många chanser till att se angelägen teater i Borås.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.