Städa upp antisemitismen i socialdemokratin

Kortledare Artikeln publicerades
Socialdemokraternas förstamajtåg i Malmö, där SSU skanderat antisemitiska ramsor.
Foto: Johan Nilsson/TT
Socialdemokraternas förstamajtåg i Malmö, där SSU skanderat antisemitiska ramsor.

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, i Skåne skakas av ytterligare kontroverser. Denna gång efter att de skanderat “Krossa sionismen” i sitt demonstrationståg på första maj.

SSU Skånes ordförande, Electra Ververidis, har tidigare tillbakavisat kritiken eftersom hon menar att ramsan är en kritik mot “Israels ockupationspolitik”. Men nog kan man vara kritisk åt olika håll i Israel-Palestina-konflikten, utan att de urartar i antisemitism.

Sionismen, en judisk rörelse som föddes som en motreaktion mot den växande antisemitismen under 1800-talet, handlar om att åstadkomma judarnas återvändande till det utlovade landet – som senare resulterade i staten Israel. Att vilja krossa sionismen innebär således att de vill tillintetgöra den rörelse som strävat efter den judiska befolkningens rätt till en egen stat. Det handlar inte om att “befria Palestina” utan är ren och skär antisemitism.

Ilmar Reepalu, före detta Kommunstyrelsens ordförande i Malmö gick själv med i tåget men säger om ramsan att han “inte tror det är menat som antisemitism”. Men att vilja “krossa” den judiska strävan efter en egen stat, som uppstod för att antisemitismen växte, något som senare mynnade ut i förintelsen, är antisemitiskt. Att man inte “menade så” är ingen ursäkt.

Reepalu själv har dock tidigare gett uttryck för egen antisemitism. Han säger sig ha blivit angripen av “den israeliska lobbyn”, ett begrepp som används i antijudisk argumentation, och indikerar att det skulle finnas en judisk konspiration. Han har även påstått att sverigedemokrater skulle ha infiltrerat den judiska församlingen i Malmö. Därtill har SSU Skåne tidigare haft högt uppsatta personer som spridit antisemitiska inlägg på Facebook.

Antisemitismen kan inte längre ursäktas eller förkläs i Israel-kritik, eller stöd för Palestina. Fientligheten och misstänkliggörandet av den judiska befolkningen är avskyvärt, och har en mörk tradition bakom sig. Socialdemokratin måste en gång för alla markera mot den i de egna leden, och det med kraft.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.