Spela inte bort reklamen på ännu en utredning

Kortledare Artikeln publicerades
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) håller en presskonferens om regeringens nästa steg i arbetet med att stoppa den aggressiva spelreklamen.
Foto: Marko Säävälä/TT
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) håller en presskonferens om regeringens nästa steg i arbetet med att stoppa den aggressiva spelreklamen.

Regeringen tillsätter nu ytterligare en utredning. Denna gång ska det tittas på om spelreklamen ska regleras – eller till och med förbjudas helt, meddelade civilminister Ardalan Shekarabi på onsdagen.

Shekarabi har tidigare sagt att det är uteslutet att förbjuda all spelreklam, men utredningen kan nog tolkas som att det finns en öppning för detta trots allt. Att spelreklam kan vara såväl aggressiv som påträngande råder det inga tvivel om.

En majoritet av svenska folket ställer sig positiva till att förbjuda den, visar en undersökning från Sifo. Men trots att det potentiellt kan finnas en opinion för detta, och den aggressiva marknadsföringen för nätcasinon som kan upplevas störande, så bör regeringen ha mycket på fötterna innan de förbjuder en viss typ av reklam. Det finns lite kunskap om vilka konsekvenser ett förbud mot spelreklam skulle få.

Däremot stå det bortom allt rimligt tvivel att spelmissbruket växer – och måste stävjas. Kanske hade det varit mer konstruktivt att fokusera på det, snarare än att begrava frågan om huruvida spelbolagen ska få försköna sig själva på reklamplats i ännu en utredning.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.