Socialtjänsten i Sjuhärad förtjänar bättre

Ledare Artikeln publicerades
Tranemos kommunhus. I kommunen står socialtjänsten snart helt utan chefer. Även i Borås har det riktats kritik mot socialtjänsten.
Tranemos kommunhus. I kommunen står socialtjänsten snart helt utan chefer. Även i Borås har det riktats kritik mot socialtjänsten.

Socialtjänsten i Borås har tidigare fått skarp kritik. Även om läget börjar ordna upp sig, finns det allvarliga problem inom socialtjänsten även i andra delar av Sjuhärad.

Den skarpa kritik som riktats mot Socialtjänsten i Borås, bland annat från IVO, har lett till att kommunen fått betala flera straffavgifter. Men att kommunen får betala är inte till synes lika allvarligt som att människor fallit mellan stolarna när Borås socialtjänst brustit i sitt uppdrag.

Inte heller ska socialtjänsten svåra uppdrag förringas. Att från offentligt håll hjälpa några av de mest utsatta grupperna i samhället är till sin natur fyllt med stora utmaningar. Men det är också just därför som kritiken är viktig att ta på allvar. Att kommunalrådet Inger Carlsson (S) erkänner att det finns problem räcker således inte. Här krävs en ordentlig genomlysning av bristerna i organisationen, och inte en ordning där man fortsatt betalar straffavgifter alltmedan enskilda människor drabbas.

Det handlar om enskilda exempel som en flicka som utsattes för hedersvåld, där socialtjänsten kontaktade flickans familj trots att hoten fanns i hemmet. Andra exempel är en pojke som misstänks ha blivit slagen av mamman i sin kontaktfamilj, och en flicka som misstänks ha utsatts för sexövergrepp i ett familjehem.

Sedan årsskiftet har bemanningen förbättras, och de har inte vakanser och konsulter längre, säger Carlsson till BT. I grannkommunen Tranemo är läget dystrare. Efter sista februari stor Tranemos socialtjänst helt utan chefer, efter att de tidigare cheferna valt att säga upp sig till följd av besparingar från kommunens sida. Att fylla chefspositionerna i ledningsgruppen kan ta upp till halvår.

Att besparingar leder till att socialtjänsten i Tranemo snart står helt utan ledningsgrupp är allvarligt. Även om kommunkassan måste skruva åt kostnadskranen så borde socialtjänsten med sitt viktiga uppdrag prioriteras högt.

Exemplena från Borås, och den utveckling som nu sker i Tranemo vittnar om att respektive kommuner inte förmår att ge socialtjänsten de verktyg de behöver. En direkt konsekvens av detta är att deras brukare inte får det stöd de förtjänar.

Att politiken drabbar enskilda människor, och kanske ofta de som är utsatta, blir inte tydligare än såhär.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.