Släpp fångarne loss, det är vår!

Ledare Artikeln publicerades

Två utrotningshotade arter i den politiska djungeln samlas denna vårlördag för att, under apokalypsens tryck, finna reproduktionens nycklar. Ja, må de, Folkpartiet och Kristdemokraterna, (över)leva. Så vi säger som Tage Danielsson gjorde i sin komedi 1975.

Vi säger således släpp fångarne loss, det är vår!

Efter åtta år bundna i Alliansens nödvändiga samarbetsnät har de borgerliga småpartierna – ja, Fp har ju kommit att byta plats som fyraprocentslinjedansare med Centern – släppts ut på grönbete.

De tärda partikropparna, bleka i hyn av åren inom regeringskansliets tunga väggar, spritter, om än haltande. De tar djupa andetag, kisar i det starka ljuset och söker efter gamla vänner som verkar flytt och efter alla nya människor där ute man inte riktigt visste att de fanns och hur de tänkte.

De tärda partikropparna, lätt yra av att slippa fjättrorna i ett M-lett bås, frågar sig varför de finns till.

Det är bra. Det är en alldeles nödvändig början till omstart för både Fp och KD och den inleds just denna lördag.

Förra jämställdhetsministern Maria Arnholm, en imponerande politiker, verkar inte ha partiledarambitioner och har i stället på allvar tagit tag i Folkpartiets krisande interna apparat. Som partisekreterare har hon organiserat samlingen ”Liberalt Riksmöte” på Aros Congress Center i Västerås. 700 är anmälda.

Klockan 13 öppnar Jan Björklund med sitt tal – som, beroende på hur det faller ut, kan bli avgörande för om någon ska våga sig på att utmana honom om ledarrollen på landsmötet i november.

Föräldralediga Birgitta Ohlsson verkar just nu inte vara redo för det, men hon ska också visa sig i Västerås, med tal om Sveriges roll i världen. Om Birgitta Ohlsson kan sägas ungefär som om Hillary Clinton i USA: hon polariserar.

På kvällen blir det Fp-fest, ”med schlagertema och glitter”. Låter välfunnet. Men redan i går samlades folkpartister till ”Uppdrag Hela Landet”-konferens. Den behövs. I dag har Fp ingen riksdagsledamot från Norrland och saknar fullmäktigerepresentant i 30 kommuner. Att det är allvar med bristen på fotfolk framgår av kraven på konferensdeltagarna i Västerås: ”Alla deltagare förbinder sig genom ett kontrakt att delta i utbildningar, arbeta med politisk plattform och delta i kampanjer inom projektet".

Men partikassan är hårt ansträngd. Centrala kansliet i princip halverat efter valet. Så när man i går i Västerås skulle tala lokal kraftsamling räckte inte pengarna till alla:

”Av resursskäl måste vi begränsa deltagande till den största kommunen i varje län, de åtta största landstingen och de kommuner (de är fyra, BT:s anm) där Folkpartiet har en kommunstyrelseordförande.” Borås är enda sjuhäradskommun som tagits med i projektet.

Liberala ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund uttalar det som nog många av ombuden i Västerås tänker: ”Nu handlar det om vår överlevnad, partiet håller ju sakta på att dö ut”, säger hon till Dagens Samhälle och talar om ”stålbad” och att ”det är viktigt att vi lämnar batongliberalismen”.

I de 14 (sic!) olika arbetsgrupper som ska förnya partiet har Linda Nordlunds ungdomsförbund fått med en rad företrädare. Grupperna samlas i var sin kommission, Mats Persson, 35-årige lundaekonomen som ledde eftervalsanalysen, leder också den med globalisering som tema, Anna Starbrink den om välfärden.

Nu talas det om krav på förstärkt välfärd. Om att återupprätta Bengt Westerberg-profilen, om de sociala frågorna.

Men väck med värnskatten, förändrad arbetsrätt och enklare jobb med lägre ingångslöner diskuteras också. Ett ”ekonomiskt renlärigt parti” är ett begrepp som myntas internt som en möjlig nisch på en ombytlig alliansarena.

Möjligen blir bilden av nya Folkpartiet klarare med Jan Björklunds tal i dag. Det b e h ö v e r bli klarare.

Glasklart är det däremot att höggravida Ebba Busch Thor, 28, runt klockan 12 på lördagen, efter rungande avgångsapplåder till Göran Hägglund, under det extra rikstinget i Folkets hus lokaler i Stockholm väljs till Kristdemokraternas fjärde ordförande

Från partiets mer liberala flygel hör vi att profilerna Peter Althin, advokaten, och Penilla Gunther, riksdagsledamot från Trollhättan, hotar med att lämna partiet när Busch Thor nu väljs.

Från partiets mer värdekonservativa flygel hör vi att ungdomförbundets ordförande Sara Skyttedal och EU-parlamentarikern Lars Adaktusson kommer till Folkets hus i dag där de hoppas bli invalda i partistyrelsen trots att de nobbats av valberedningen.

Utåt ligger Ebba Busch Thor just nu lågt i den ideologiska striden. Viktigast för henne är sannolikt att hon får sin förtrogne Aron Modig med sig som ny ekonomisk-politisk talesman. Som tidningen Fokus påminner om efterfrågade just Aron Modig 2011 i ett tal ”ett svenskt Tea Party”, att Sverige behöver en radikal högerröst där samhällets viktigaste värden snarare är dygder, flit, ansvar och gemenskap än statshushållning.

Det är viktigt för hela borgerligheten att Fp och Kd lyckas omformulera sig själva i skuggan av ett sökande Moderaterna och ett SD som fått fri lejd i en central samtidsfråga. Därför ska vi lyssna med intresse i helgen.