Skolk för en framtid

Kortledare Artikeln publicerades
Skolstrejk för klimatet i Hong Kong. En numera global rörelse som initierats av den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.
Foto: Kin Cheung
Skolstrejk för klimatet i Hong Kong. En numera global rörelse som initierats av den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

På fredagen skolstrejkade barn i över hundra länder, och i många delar av Sverige, för klimatet.

Strejken är en del av en rörelse som startades av den nu internationellt berömda miljöaktivisten Greta Thunberg. Det som började med en femtonåring utanför Sveriges riksdag med en skylt som löd skolstrejk för klimatet tidigt i höstas, har nu växt till en global rörelse. Det visade inte minst fredagens stora uppslutning.

Att elever skolkar är i grunden inte bra. Samtidigt är det ett ljust tecken i tiden att unga människor skolkar för klimatet, och inte för att de är skoltrötta, eller för att de ska åka till Thailand med sin familj. Skolk är ofta ett uttryck för att unga människor slutat bry sig om skolan och sin framtid. Här är det tvärtom.

Att unga människor skolstrejkar världen över för att de vill rädda klimatet, och därmed deras framtid är ingen dålig sak. De som tycker det bör nog ta sig en funderare kring om vi verkligen behöver mindre av sådant engagemang.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.