Skäms, Magdalena Andersson

Ledare Artikeln publicerades
Belinda Olsson frågar ut Magdalena Andersson i SVT Opinion Live.
Foto:SvT
Belinda Olsson frågar ut Magdalena Andersson i SVT Opinion Live.

Sveriges finansminister har börjat använda en flyktingfientlig retorik.

Under Socialdemokraternas dag i Almedalen varnade Magdalena Andersson återkommande för att de borgerliga partierna ville sänka svenska löner till "syrisk nivå". Ja, så sa hon faktiskt. ”Vi ska inte anpassa våra löner till de som gäller i Syrien” och ”vi ska inte sänka löner till de nivåer de har i Syrien”.

Det var inte bara en groda som hoppade ur hennes mun. Hon använde exemplet vid minst fyra tillfällen och i två olika intervjuer: när hon intervjuades i SVT Opinion Live och när hon utfrågades i Sveriges radios P1 Morgon.

Att måla upp en hotbild där Sverige kan vara på väg att anpassa arbetsmarknaden till syriska löner är detsamma som att peka ut en flyktinggrupp som ett importerat hot mot svenska löntagare. Det är en ny variant av 80- och 90-talens ”de tar våra jobb”. Sådan vulgär retorik skapar misstro mot människor som flytt hit för sina liv och spär därmed på invandrarfientliga och kanske också rasistiska föreställningar.

Förutom att Anderssons retorik är orättvis och farlig är den också fel i sak. En snittlön i Syrien ligger på motsvarande 800 kronor i månaden. De borgerliga förslagen om instegsjobb och förstajobb har handlat om lönelägen något under dagens lägsta löner, men mer än dubbelt de 6500 kronor som nyanlända får etableringsersättning.

Det finns inget stöd för att tidsbegränsade anställningsformer skulle ha en negativ utveckling på löneutvecklingen i stort. Finanspolitiska rådet bedömer att lägre ingångslöner för grupper långt från arbetsmarknaden inte leder till lägre löner för andra. Vad som sker är att nya typer av jobb skapas. Sådana som idag inte utförs därför att de inte är värda att betala för. Det kan man naturligtvis vara emot. Men det är inte rätt att påskina att det drabbar andra löntagargrupper.

Flera institutioner som Konjunkturinstitutet, Internationella valutafonden och EU-kommissionen har pekat på lägre ingångslöner för nyanlända som en väg Sverige bör ta för att undvika utslagning.

Det är lockande att beskylla Magdalena Andersson för att använda sd-retorik. Men det vore orättvist. Jimmie Åkesson skulle inte kunna använda Syrienexemplet med mindre än att han blev hudflängd.

Här kan man också kritisera SVT:s och SR:s slapphet gentemot Socialdemokraterna. Varken intervjuarna eller de som gjorde de analysen kommenterade Anderssons retorik. Vi kan gissa att reaktionen inte hade låtit vänta på sig om det var Jimmie Åkesson (SD) som varnat för syriska lönenivåer.

Eller lek med tanken på mediestormen som skulle ha utbrutit om Anna Kinberg Batra sagt att invandring gjorde Sverige mer likt ett land i Mellanöstern! Socialdemokraterna verkar här ha frikort. Bara de får föra resonemang som annars skulle ha stämplats som främlingsfientligt.

Magdalena Andersson har förstås all rätt att kritisera sina politiska motståndares jobb- och integrationspolitik. Men retotriken om syriska löner är ett slag under bältet. Det är missvisande om ekonomin, det är orättvist mot flyktingarna och det spär på ett främlingsfientligt debattklimat. Magdalena Andersson borde backa från uttalandena och be om ursäkt.