Ledare: Hanif Bali saknar omdöme – och skadar Moderaterna

Ledare Artikeln publicerades
Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali blir av med alla sina utskottsuppdrag i riksdagen.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T
Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali blir av med alla sina utskottsuppdrag i riksdagen.

Moderaterna har dröjt alldeles för länge med att ta i tu med problemet Hanif Bali. Hans sätt att agera i sociala medier mobiliserar extremister, vilket skadar partiet.

Till sist reagerade Moderaternas partiledning mot riksdagsledamoten Hanif Balis agerande i sociala medier. Det som fick bägaren att rinna över och partiledaren Ulf Kristersson att tappa tålamodet var ett onyanserat påhopp på partiikonen, före detta partiledaren, statsministern, utrikesministern och FN-sändebudet Carl Bildt.

Den reaktionen kommer sent; Hanif Bali har agerat omdömeslöst under långt tid. Att han nu tvingas lämna sina utskottsuppdrag i riksdagen på grund av sitt sätt att hoppa på Bildt handlar om ton och ordval om en partivän. Detta att ifrågasätta en högt hållen representant för partiadeln är något som sker med jämna mellanrum i den interna debatten. Det kan inte betraktas som ett problem om någon uttrycker missnöje med Bildts sätt att agera i en eller flera av de roller han har haft genom åren. Den sortens kritik kan och ska det vara fritt fram för –och detta oavsett om det handlar om hur han agerade i samband med ubåtskränkningarna i början av 80-talet eller vad hans tid som sändebud på Balkan ledde till.

Att göra det på ett sätt där det som yttras främst framträder som ett vittnesmål om dåligt omdöme och ett agerande i affekt, är dock svårare att svälja.

Ty detta handlar inte om Bildt. Det handlar om Bali.

Och frågan är om det inte är så att polletten nu äntligen har trillat ner hos partiledningen. Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, sa i sin kommentar att den räfst som nu hållits också var en reaktion på Balis ”upprepade övertramp i debatten”. Nyligen gav sig Bali på en busschaufför som ägnade sin rast åt att be. Hans föraktfulla ord på mikrobloggen Twitter ledde till en veritabel skitstorm av rasistiska och islamofobiska påhopp när den drygt 120 000 stora följarskaran valde att ”följa Bali” och sprida sitt hat mot den fromme chauffören.

Återkommande har den moderate riksdagsledamotens inlägg mobiliserat människor med åsikter som partiet borde sky som pesten. Kanske har de rentav röstat på honom eller på partiet på grund av hans agerande. Men vad tror sig partiledningen ha vunnit på att fortsätta låta en debattör häva ur sig omdömen som ”svagbegåvad" eller "din dumma apa" om dem han debatterar med? Vad säger det om den interna urvalsprocessen och nomineringsförfarandet om en person kan utses till lagstiftare som anser att Sveriges domarkår består av "jävla syltryggar"?

Men inser inte Hanif Bali att kritiken mot hans ord och agerande skadar partiet? Det tycks snarare vara så att han inte bryr sig. I ett mejl till Expressen i samband med en granskning av honom och ett antal andra moderata riksdagsledamöter som hamnat i blåsväder för ovederhäftiga utspel i sociala medier, avfärdar Bali kritiken med att ”mina meningsmotståndare försöker sälja in en i stort felaktig bildsättning till mina partikamrater …”.

Fyndigt formuleras, det ska medges. Men samtidigt blir de egna orden hans domare. Var finns självinsikten?

Detta handlar inte om ”bildsättning”, utan om bristen på omdöme. Det Bali så uppenbart saknar måste partiet visa sig besitta i övermått.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.