Självmål att bara se till Stockholm

Ortsdatering Artikeln publicerades
Bron binder samman Öresundsregionen. Det som är bra för Köpenhamn är bra för Malmö, Lund och övriga Skåne. Och omvänt.
Foto: Johan Nilsson / TT
Bron binder samman Öresundsregionen. Det som är bra för Köpenhamn är bra för Malmö, Lund och övriga Skåne. Och omvänt.

Den rödgröna regeringen är gravt Stockholmsfixerad. Det är inte bara danskar som inser att Sverige är större än så.

Paris och Amsterdam blev vinnare när EU:s bank- och läkemedelsmyndigheter flyttas från London. Beslutet tillkännagavs under måndagskvällen efter att lotten hade fått stå för det slutliga avgörandet. Milano drog nitlotten, men enligt Italiens EU-minister Sandro Gozi kändes det som att ”förlora en final på straffar”.

Fotbollsmetaforen fungerar. Sverige slog visserligen ut Italien ur nästa års VM, men när det gällde läkemedelsmyndigheten var vi inte ens med i matchen. Trots en ekonomisk storsatsning från regeringens sida räckte de svenska ansträngningarna inte ens till semifinal, utan bara till en sjätteplats.

19 länder var intresserade. Danmark bud var starkare än Sveriges, men eftersom den föreslagna placeringen av myndigheten med drygt 900 anställda var Köpenhamn borde en sådan placering ha varit ett prioriterat alternativ för den svenska regeringen med tanke på närheten till Malmö och Lund. Men så såg inte socialdemokratiska EU-ministern Ann Linde på saken:

”Naturligtvis hade Köpenhamn varit bättre för Köpenhamn och Danmark. Vi menar ju att om Stockholm hade vunnit så hade också Lund och Malmö tjänat väldigt mycket på det”.

När den danske utrikesministern Anders Samuelsen kommenterade omröstningen och utfallet var han osedvanligt tydlig med vad han tyckte om det faktum att den svenska regeringens representant hade valt att inte stötta grannlandets och Öresundsregionens bud:

”Svenskarna sviker på riktigt många områden i dag”.

Låt vara att detta inte handlade om omröstningarna i Eurovisionsschlagerfestivalen, och att reaktionen inte berodde på en missad tolvpoängare. Den danske utrikesministerns reaktion är långt allvarligare än så och dessutom en känsla som delas av många svenskar. Det verkligt allvarliga och stötande i Ann Lindes uttalande och i regeringens prioritering är att Öresundsregionen inte tycks uppfattas som en svensk angelägenhet; det är bara Stockholm som gäller.

Fotbollsmetaforen fungerar även här: Sverige förlorade inte på straffar. Utan på ett självmål.