Satsa på lån utan insats?

Ledare Artikeln publicerades
Ska det bli möjligt att köpa bostad utan handpenning? Den modellen vill fastighetsbolaget Trianon i Malmö testa.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ska det bli möjligt att köpa bostad utan handpenning? Den modellen vill fastighetsbolaget Trianon i Malmö testa.

Fastighetsbolaget Trianon i Malmö vill göra det möjligt för vissa att köpa bostad – utan kontantinsats. Men hur stor tröskel är egentligen handpenningen vid bostadsköp?

Att äga en bostad har blivit allt svårare i takt med att bostadsbubblan blivit mer ansträngd. Även om priserna dämpats något senaste tiden så har de över lång tid skjutit i höjden. På detta har ett amorteringskrav, som gör den månatliga kostnaden dyrare när man äger bostad, införts. Även om amorteringskravet prickar rätt gällande den höga skuldsättningen i Sverige så går det inte att blunda för att det ytterligare höjer tröskeln för att köpa en bostad för ekonomiskt svagare grupper, så som unga, äldre och ensamstående.

Därför vill det skånska fastighetsbolaget sjösätta en ny typ av lånemodell vid bostadsköp, där en kontantinsats inte är nödvändig. Handpenningen för att köpa en lägenhet i storstadsregionerna kan handla om hundratusentals kronor. Hisnande kapital som för de flesta tar många år att spara ihop till. Trainons modell skulle istället innebära att finansiären täcker upp för den handpenning som saknas och får avkastning i förhållande till den samhällsnyttan som kapitalet gör – så kallade sociala obligationer.

Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon jämför det med det gamla topplånet, som i dag i regel inte erbjuds av svenska banker. I grund och botten är det ett bra initiativ att ge fler möjligheten att äga sin bostad. Ett sådant här typ av lån ska dock vara undantag snarare än regel. Modellen som Tranon föreslår är nämligen bara att bota symtomen på det som är den egentliga sjukdomen – för lågt och olönsamt sparande samt höga bostadspriser.

Ofta beskrivs problemen på bostadsmarknaden slentrianmässigt med att det råder brist på bostäder. Detta må stämma, men problemen angränsar också till de på finansmarknaden. Att regeringen höjt skatten på sparande i så kallade investeringssparkonton och att de nya skärpningarna av amorteringskravet gör att vissa inkomster helt enkelt inte räcker till för att få ta ett vanligt bolån gör att allt färre kan äga sin egen bostad. Istället förpassas man till en oviss andrahandsmarknad, där en hel kontantinsats istället kan spenderas på ett olagligt svartkontrakt.

Bostadsfrågan handlar inte längre bara om brist – den handlar om osäkerhet. Det enda sättet att få bukt på det är att göra det möjligt för fler att hyra i första hand eller äga sin egen bostad. För att kunna göra det ska man ha en säker inkomst och möjlighet att betala såväl hyra som lånekostnader – men alla ska inte behöva ha hundratusentals kronor på banken.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.