Säg nej till bidrag åt extremister

Ledare Artikeln publicerades
Abu Saad och sheikh Muhammad al-Shahrani föreläser om vad unga flickor får lov att göra och inte göra. 2 bilder
Abu Saad och sheikh Muhammad al-Shahrani föreläser om vad unga flickor får lov att göra och inte göra.

Nästa vecka är det tänkt att Sveriges förenade muslimer (SFM) ska få besked om de får statliga pengar för att genomföra det anti-rasistiska projektet "Stå upp". Men inget talar för att ansökan kan beviljas.

Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCD) som avgör ärendet.

Förra året fick SFM drygt en halv miljon kronor för att genomföra ett liknande projekt. Då svarade avdelningschef Lotta Persson vid MUCF till TT att föreningen fick pengarna eftersom ”man vill jobba just mot islamofobi och då har vi gjort bedömningen att det här är en organisation som kanske har egna erfarenheter av islamofobi och därför kunde ha bra verktyg för att hantera och motverka det”. Det är ett starkt argument som under normala omständigheter borde väga tungt vid en bedömning.

Men nu är omständigheterna inte normala, och SFM kan knappast räknas som en organisation som delar de värderingar som ska vara normativt vägledande för myndighetens beslut om bidrag.

Terrorexperten Magnus Ranstorp har sitt sätt att beskriva SFM. Det handlar om ”extremister som är skickliga på att skriva snygga stadgar och ansökningar tillåts åka slalom genom det svenska bidragssystemet”.

Efter att föreningen granskats har nya uppgifter framkommit i media som med eftertryck visar att det är synnerligen tveksamt om SFM verkligen befinner sig på rätt sida.

Föreläsare som bjudits in har visat sig stödja IS och al-Qaida. En annan föreläsare som bjudits in, uttalade sig om att tolvåriga flickor som inte täcker sig hamnar i helvetet. Samme man – sheikh Muhammad al-Shahrani – säger på en video som tidigare låg upplagd på SFM:s Youtube- kanal och Facebooksida att kvinnor inte får lämna hemmet, inte bära parfym, inte skoja och inte visa hud, och måste ha sin mans tillstånd för att få gå ut.

SFM anser att föreningen är utsatt för ”en klassisk guilt-by-association som enbart appliceras på muslimer". Den känslan ska inte förminskas men det är knappast ett svar på den enda fråga som myndigheten ställer.

Så länge det råder tveksamhet om var SFM hör hemma bör föreningen inte få statliga bidrag.