Annons

S förlorade sin egen folkomröstning om sjukvården

Valrörelsen är en folkomröstning om sjukvården, sa Socialdemokraterna. I efterhand kan man konstatera att det i så fall var en folkomröstning som de förlorade.
Ledare • Publicerad 27 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP) minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat besöker Gävle sjukhus. S och MP backar i många landstingsval.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP) minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat besöker Gävle sjukhus. S och MP backar i många landstingsval.Foto: Pontus Lundahl/TT

När valresultaten börjar klaras upp runt om i landet står det klart att allt fler landsting får borgerligt styre. I några fall rör det som om blågrön samverkan, alltså att Alliansen och Miljöpartiet gör upp och styr tillsammans, i andra om att Alliansen hel enkelt går om de rödgröna och Sverigedemokraterna blir vågmästare.

En sak är extra tydlig – Socialdemokraterna tappar stort i alla landstingsval.

Annons

På många håll är även Miljöpartiet helt utraderade, medan de i storstadsregionerna som Stockholms läns landsting, och Västra Götalandsregionen, styr tillsammans med Alliansen. I Skåne, Östergötlands, Dalarnas, Jönköpings, Kronobergs och Blekinge läns landsting blir Alliansen större än de rödgröna. I Stockholm och Västra Götaland behåller de sitt övertag.

Det är ett häpnadsväckande resultat för den etablerade bilden av att Socialdemokraterna alltid haft högst förtroende i vårdfrågan, eftersom landstinget ansvarar för vården regionalt. Dessutom torde Socialdemokraterna vara rätt snopna över dessa bottennapp, med tanke på att de profilerat sig hårt vårdfrågan i valrörelsen.

Det är dock smärtsamt uppenbart att Socialdemokraterna saknar förtroende när det kommer till vården. I Västerbottens landsting, mest känt för att BB i Sollefteå lades ner, backar Socialdemokraterna stort. Från 47 procent i valet 2014 till 35,5 procent detta val. Även på andra håll uppe i landet tappar Socialdemokrater mycket av den historiskt röda marken. I Dalarna och Norrbottens landsting blir det maktskiften efter historiskt långa S-styren. I Norrbotten bryts Socialdemokraternas maktinnehav efter 84 år och i Dalarna tar Alliansen över tillsammans med Miljöpartiet efter hela 92 år.

Trots profilering och en aggressiv kampanj i Stockholms läns landsting angående NKS, så lyckas inte Socialdemokraterna kamma hem vårdfrågan om man kollar på landstingsvalet. För ett välfärdsparti som S borde detta som ett stort misslyckande.

För Sverige däremot är det bra med en blå landstingskarta. Inte minst då de landsting med de längsta vårdköerna ofta haft den gemensamma nämnaren att de varit S-styrda. Att det dessutom kommer in nytt blod och att långa maktinnehav bryts är i regel sunt för demokratin. Dessutom blir detta förhoppningsvis skäl till självrannsakan för Socialdemokraterna, vars välfärdspolitik på senare år blivit allt mer vänsterideologiskt driven, men inte förmått leverera i många väljares ögon.

Men bara för att man tagit makten betyder inte det att projektet är klart – det har bara börjat. Nu måste de nya blåa styrena runt om i Sveriges landsting visa att de är handlingskraftiga. Vårdköerna behöver kapas, valfriheten behöver öka och oaktat om man bor på glesbygden eller i Stockholms innerstad ska man ha likvärdig tillgång till vård och få ett bra bemötande.

Vården står inför stora förändringar framöver, inte minst med vårdapparnas framfart som gör att dyra notor nu landar på landstingens bord. Här måste man våga ta tuffa beslut och se till att apparna inte leder till en efterfrågemarknad på vård. Men då måste också landstingen själva bli bättre på att öka tillgången till och stärka det fysiska mötet i vården. Väntetiderna på landets akutmottagningar måste bli kortare. BB-krisen är akut och måste lösas – ingen kvinna ska behöva föda på väg till BB.

Tar de borgerliga tag i ovanstående problem kan de också ta socialdemokraternas viktigaste ess i rockärmen – vårdfrågan.

Annons
Annons
Annons
Annons