Röstningsskandalen: Skadan på valet är redan skedd

Ledare Artikeln publicerades
Miljöpartiets kommunalråd i Botkyrka Myrna Persson tvingades på fredagen ta hand om partiets senaste skandal.
Foto: SVT
Miljöpartiets kommunalråd i Botkyrka Myrna Persson tvingades på fredagen ta hand om partiets senaste skandal.

På fredagsmorgonen avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att Miljöpartiets gruppledare i stockholmskommunen Botkyrka, Ali Khalil, lovat Moderaterna uppemot 3000 röster i utbyte mot ett bygglov för en ny moské.

 

Timmarna efter avslöjandet fick även en av kommunens anställda valinformatörer, som också har en ledande position i den aktuella församlingen, lämna sitt uppdrag efter att han i en dold inspelning lovat 1 000 röster i utbyte mot samma bygglov.

SVT:s Uppdrag Granskning filmade företrädaren för Alby moské med dold kamera.
Foto: SVT
SVT:s Uppdrag Granskning filmade företrädaren för Alby moské med dold kamera.

Så sent som i måndags rapporterade också BT om hur en förtroendevald socialdemokrat lyckats bli anställd som valinformatör. ”Det hela måste ha blivit ett språkligt missförstånd någonstans”, kommenterade Borås valledare Saier Yousef, eftersom ”förvaltningspersonal sagt att de varit väldigt tydliga med att uppdraget som valinformatör inte går att förena med att vara politiskt engagerad”.

Problematiken runt otillbörlig valpåverkan är svår och har många bottnar. Att valinformatörer har ett partipolitiskt engagemang utan att detta kommer fram är förstås bekymmersamt. Att dra generella slutsatser utifrån dessa två fall är dock svårt. Visst kan det ha rört sig om brister i kommunikationen, men att detta kommer fram genom att media granskar och inte att organisationen bakom valinformatörerna kollar upp förhållandena ordentligt, eller upptäcker att språket är så pass bristfälligt att kommunikationen inte fungerar, är beklagansvärt.

De försök till röstmutor som skett i Botkyrka är dock något annat, och vittnar om långt mycket mer allvarliga problem. Ali Khalil själv reducerar dock händelsen till att ”jag saknar tyvärr helt medieträning (...)”. Det fundamentala i detta är att det uppenbarligen, på vissa håll, finns en utbredd klankultur som göder sig på demokratins bekostnad. Att rösterna skulle avläggas kollektivt, och att vad man ska rösta på inte bestäms individuellt, går rakt mot den liberala demokrati som vårt svenska valsystem bygger på.

Att det dessutom handlar om erbjudanden om att ”leverera” så många som 3 000 röster, som hade kunnat förändra styret av kommunen, vittnar helt enkelt om mycket allvarliga problem. Men kanske finns också en problematik i attityden många har till valet och att avlägga sin röst. Egenvärdet i att rösta upphöjs till något närmast okränkbart.

Som när Mona Sahlin 2010 tog med en grupp som gått i “röstskola” anordnad av Socialdemokraterna, över torget i Vivalla i Örebro till ett tält som partiet själva slagit upp precis in till vallokalen där deltagarna kunde rösta. Att det var att leda in dem i att rösta på ett visst parti spelade mindre roll – man fick ju fler att rösta!!

Självklart är det viktigt att slå vakt om ett ökat valdeltagande. Men de oegentligheter som ovanstående vittnar om visar att ett högt valdeltagande inte alltid har ett egenvärde – det handlar om vad som utgör drivkrafterna i valdeltagandet.

Just nu kommunicerar politiker, organisationer och andra krafter för att öka valdeltagandet att man ska gå och rösta, oavsett vad man röstar på. Men om man röstar ”bara för att”, försvinner också en del av hela poängen. Låt säga att 3 000 röster köps i ett försök till en smutsig muta som i Botkyrka-exemplet, är det då “bra” att dessa gick och röstade?

Det kan säkert hävdas att valinformatörer gör viktiga insatser. Men när människor förhåller sig mer till klan än till det individuella valet och när språkbrister sätter käppar i hjulet för att allt ska gå ordentligt till, riskeras förtroendet för valsystemet. Vi måste klara av att prata om att avläggandet av röstsedeln inte enbart är en rättighet, eller en skyldighet, utan också ett val. Det man röstar på ska vara ett eget val, och ett välinformerat sådant.

Vad som gör Botkyrkafallet, och andra färska avslöjanden, som att flera S-företrädare spridit falsk information på arabiska om bland andra Moderaterna, särskilt deprimerande, är att det spelar trollen i händerna. De troll och inte minst ryska krafter som anstränger sig för att skapa en bild av att valresultatet på söndag inte är att betrakta som fullt legitimt.

Att Miljöpartiet nu, och S tidigare i veckan, agerat och sparkat de avslöjade kan inte förändra den saken. Skadan är redan skedd.

 

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.