Annons

Rör inte HP, regeringen!

Enligt ett pressmeddelande från Universitets- och högskolerådet är det hela 6457 färre än hösten 2017 som är anmälda till det stundande högskoleprovet. Regeringens begränsningar riskerar dock att slå ännu hårdare mot högskoleprovet framöver.
Ledare • Publicerad 17 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Elever skriver högskoleprovets kvantitativa del. Regeringen vill dock inskränka HP i dess nuvarande form.
Elever skriver högskoleprovets kvantitativa del. Regeringen vill dock inskränka HP i dess nuvarande form.Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Enligt ett pressmeddelande från Universitets- och högskolerådet är det hela 6457 färre än hösten 2017 som är anmälda till det stundande högskoleprovet. Trots att denna sänkning sannolikt beror på en högkonjunktur där det är lättare att få jobb efter gymnasiet, är högskoleprovet på sikt hotat.

En statlig utredning som presenterades våren 2017 föreslår nämligen en rad begränsningar. Bland förslagen finns bland annat att korta giltighetstiden från 5 år till 3 år, och införa en åldersgräns på 19 år. Trots stor kritik, meddelade regeringen i juli att de inför en åldersgräns på 18 år som kommer att träda i kraft 2022.

Annons

Begränsningen av högskoleprovet riskerar att straffa de som inte har perfekta gymnasiebetyg. Många kommer på vilken utbildning de vill studera först efter studenten. Med tanke på att majoriteten förbättrar sitt resultat desto fler gånger de skriver, riskerar detta att försvåra för många att börja sin drömutbildning.

Om man i nittonårsåldern bestämmer sig för att man vill bli läkare, eller jurist, ska man inte behöva skriva högskoleprovet i flera år innan man kan få det resultat som krävs för att komma in.

I höst är det över 6000 färre personer som skriver. Om några år kan en åldersgräns och andra begränsningar innebära att det är betydligt fler som avstår.

Att en socialdemokratisk regering vill reglera är inte oväntat, men att de vill försvåra för människor att få en andra chans att kunna studera vidare om gymnasiebetygen inte är felfria, är värre än väntat.

BT
Annons
Annons
Annons
Annons