Rocka sockorna - för alla med Downs syndrom

Kortledare Artikeln publicerades
Omaka strumpor prydde hundratusentals fötter under torsdagen. Ett sätt att bejaka att vi människor är olika, och uppmärksamma Downs syndrom-dagen.
Foto: Björn Henriksson / TT
Omaka strumpor prydde hundratusentals fötter under torsdagen. Ett sätt att bejaka att vi människor är olika, och uppmärksamma Downs syndrom-dagen.

På torsdagen var det många som valde att “rocka sockorna” genom att ha på sig udda och färgglada strumpor.

Gesten som blivit populär på senare år är ett fint sätt att uppmärksamma internationella Downs syndrom-dagen.

I dag är missuppfattningen vanlig att Downs skulle vara en sjukdom som omöjliggör ett i stort sätt vanligt och lyckligt liv. Färre barn föds också med Downs syndrom, efter att fosterdiagnostik gjort det möjligt att under graviditet upptäcka sjukdomar och missbildningar, och i så falla avbryta graviditeten.

Detta är varje blivande mamma och föräldrarpars val, och ska inte moraliseras kring. Men Downs syndrom är ingen dödlig eller gravt skadlig sjukdom. Att flera ändå väljer att avbryta graviditeten kan tyda på att stödet från samhället inte upplevs tillräckligt för barn med denna funktionsvariation.

Det är viktigt att sådant stöd finns, främst för alla de barn med Downs som lever i Sverige i dag. Det är också för dem – och för det viktiga budskapet att olikheter är bra – som vi rockar sockorna idag.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.