Risk att Malmö är framtiden

Ledare Artikeln publicerades
Polis utanför ett beskjutet flerfamiljshus i Malmö.
Foto:Johan Nilsson/TT
Polis utanför ett beskjutet flerfamiljshus i Malmö.

I Malmö pågår en våldsvåg där det skjuts urskiljningslöst i offentliga miljöer.

Malmö nådde något slags nytt rekord i fredags. Då genomfördes där tre skjutningar i offentliga miljöer inom loppet av 20 timmar.

Vid en av skjutningarna mejade någon urskiljningslöst med flera skott mot ett flerfamiljshus. Kulorna slog in mellan våning ett och åtta. Vid en annan skjutning sköts en man med flera skott inne på en frisersalong. Den tredje skjutningen skedde också i ett bostadsområde, men kan enligt polisen ha varit ett misstag.

Man skulle kunna ställa frågan hur länge det dröjer innan oskyldiga kommer till skada. Men det har redan hänt. I februari sköts en vaktmästare i Malmö med fyra kulor, utan annan synbar anledning än att han hade varit på fel plats.

Vad som ännu inte skett är att någon dödats av en förlupen kula, vilket ju för eller senare kommer hända om gängen till exempel skjuter med automatvapen mot flerfamiljshus.

Polisen och politikerna i Malmö verkar stå mer eller mindre handfallna inför utvecklingen. De har inte kunnat hindra en långvarig och stadig eskalering. Förra året var Malmö den mordtätaste staden i Norden. Den rödgröna regeringen är passiv. Kritik mot Malmö har länge varit känsligt bland Socialdemokrater.

Är den gångna veckans våldsvåg i Malmö intressant också utanför Öresundsregionen? Svaret är ja. Malmö har visat sig vara något av en trendsättande stad när det gäller ny kriminalitet. Erfarenheten säger att det som sker där kan sprida sig till andra orter.

Gängskjutningar blev till exempel vanligt i Malmö tidigare än i andra städer. Automatvapen och handgranater har användes i Malmö innan de dök upp i till exempel Göteborg. Fenomenet att lokalbefolkningen inte vågade tala med polisen om gängens framfart blev också ett problem i Malmö tidigare än på andra orter. Malmö har marknadsförts som en trendsättande framtidsstad och ironiskt nog verkar de kriminella ha köpt budskapet.

Värt att notera är att de senaste händelserna där kriminella skjuter automateld mot flerfamiljshus inte lett till något ramaskri i Sverige. Våldet tycks ha normaliserats.

Vad som behövs i Sverige är ett politiskt ledarskap som sätter som sitt uttryckliga mål att föra gäng-eran till sitt slut. Något sådant är ännu inte i sikte. Även om till exempel Moderaternas aktuella förslag om trygghetskameror i utsatta områden skulle kunna hjälpa till exempel när någon mejat mot ett hus. Men sedan måste det också finnas straffskalor som gör att skyttarna kommer bort från gatan under lång tid.

Tyvärr maler de politiska kvarnarna långsamt. Risken är att vi får se flera oskyldiga människor dödas och skadas. Det kommer bli värre innan det blir bättre.