Annons

Råndomen väcker frågan om en ”Lex Borås”

Går det att vara tillfreds när tre tonåringar i Borås döms till – jämförelsevis – lång tids inlåsning? Ja, det måste bli den framträdande tanken efter läsning av råndomen.
Ledare • Publicerad 15 december 2017
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

Råndomen från Borås tingsrätt skickar en 16-åring och två 17-åringar – alla tidigare ostraffade – till så kallad sluten ungdomsvård i tolv, 18 respektive 24 månader för brott som, om de varit vuxna, ansetts ”värda” sex respektive nio års fängelse.

Annons

Betydelsen av att polis och åklagare lyckades reda ut vansinnet i centrala Borås i augusti-september är svårt att överskatta. Det omvända hade varit förfärligt.

Lägg därtill skadestånd till alla rånoffren. Flera av dem upplevde och har fortsatt uppleva ren skräck. Tillsammans tilldöms de knapp halv miljon. Ja, i linje med Sveriges snåla hållning relativt brottsoffer, men samtidigt kännbart för killarna och deras föräldrar och vårdnadshavare. Kanske är just skadeståndsfrågan ett skäl till prövning i högre rätt: Är det inte tid att Brottsoffermyndigheten går mot en högre praxis?

Men domen illustrerar även en annan viktig och högaktuell fråga inom rättsväsendet, den om polisens möjlighet att följa mobiltelefontrafik och göra så kallad masttömning för att se vilka telefoner som rört sig i närheten av en brottsplats.

EU-domstolens besked för ett år sedan – den så kallade Tele2-domen – som drev fram en snävare svensk tolkning av hur länge mobiloperatörerna måste spara användardata försvårade Boråspolisens arbete med att lösa dessa rån.

Så här skrev polisen i ett PM: ”Lagringsdirektivet från december 2016 har påverkat de uppgifter vi fått (...) till följd att uppgifter om position är något knapphändig vid ett antal brottstillfällen”. Det noteras till exempel att Telenor ”inte redovisar riktning på cellen utan bara vilken basstation som öppnat”.

Ändå visar domen att de positionsuppgifter som polisen ändå fått fram har haft stor betydelse för bevisningen vid flera av de åtalade rånen. Ja, regeringen har sett och förstått problemet och tillsatte en utredning som i oktober lämnade sitt yttrande. De förslagen gick i viss mån i en rimlig riktning för att underlätta polisens arbete, men återigen har Datainspektionens syn fått orimligt stort genomslag.

En ny mer för polisen användbar lag brådskar, kanske kan den få kallas Lex Borås?

Annons
Annons
Annons
Annons