Polisen borde satsa på vett och etikett

Ledare

Ikväll är det final för sommartorsdagarna.

Artikeln publicerades 7 augusti 2008.

Även om vi inte kan räkna med lika bra väder som förra veckan råder inga tvivel om att många kommer att ta sig till stora torget för att se Bonny M.

Det återstår att se om polisen också ikväll ikläder sig kravallmunderingen. Förra veckan präglades statsbilden av polishästar, kravallfordon och svartklädda konstaplar.

Självfallet ska polisen vara på plats. Det stora problemet med nuvarande ordning är att polisen lätt kan uppfattas vara mot folket, snarare än för.

Just nu pågår en historisk upprustning av vårt rättsväsende. Under mandatperioden växer poliskåren. År 2010 kommer vi att ha minst 20.000 poliser. Det kommer att öka deras närvaro i samhället.

Men det räcker inte. Polisen måste också ändra mentalitet. Förra året föreslog en utredning att poliserna skulle få ljusare, mindre militaristiska kläder för att tydligare visa att de finns till för att hjälpa och serva medborgarna. Då skrev tusentals poliser en protestlista för att behålla sin tuffa kravallinspirerade mundering.

När jag studerade i Spanien satt poliser i ljusblå kortärmade skjortor på kaféerna och när jag jobbade i Belgien åt poliser på restaurangerna i vita skjortor.

För poliserna som övervakar sommartorsdagarna är det betydligt bättre förebilder än nationella insatsstyrkan.

Jonas Pettersson