PJ Anders Linder: Det räcker inte med god vilja för att Jök-en ska flyga

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Statsminister Stefan Löfven håller pressträff i riksdagshuset.
Foto: Jessica Gow/TT
Statsminister Stefan Löfven håller pressträff i riksdagshuset.

Ekonomin blir den faktor som avgör om Januariöverenskommelsens lyfter. Ge den två år – sedan blir det nödlandning.

Moderaterna har besvärliga dagar framför sig. Det blir inte lätt att hitta en hållning som bär i det nya politiska landskapet.

Å ena sidan måste man vara så tuff mot regeringen att man inte förlorar ledartröjan i oppositionen till Sverigedemokraterna eller Ebba Busch Thors alltmer slagkraftiga kristdemokrater. Å andra sidan vill man säkert inte gå fram så hårt att man bränner alla broar till regeringens borgerliga stödpartier Centern och Liberalerna. Den moderata drömmen om en ny fyrpartiregering har inte slocknat för gott.

Å ena sidan ska man gissla regeringspolitiken. Å andra sidan blir det svårt att formulera ett konstruktivt alternativ. Hur mycket utrymme finns det egentligen för politik klart till höger om avskaffad värnskatt, privatiserad arbetsförmedling och mobilförbud i skolan? Kärvare tag i brottsbekämpningen och stramare krav i migrationspolitiken må vara givna inslag i ett nytt erbjudande, men det är samtidigt frågor där man får kämpa hårt om uppmärksamheten med SD.

Nej, det blir inte lätt att ta ut kursen ens med karta och kompass. Men Moderaterna kan trösta sig med att det inte lär dröja så vansinnigt länge innan spelplanen ändras igen. Januariöverenskommelsen (Jöken) må fortfarande lysa i eldskrift denna februari och den avgående Jan Björklund lovar dyrt och heligt att även framtidens Liberaler kommer att vara lojala mot vad han gått med på.

Problemet är att det inte räcker med god vilja. Ledarna för samtliga Jök-partier må vara uppfyllda av den hetaste och ärligaste avsikt att förverkliga avtalets punkter, de kommer ändå inte att nå sitt mål. Jöken lider säkerligen inte skeppsbrott på exakt samma sätt som Decemberöverenskommelsen (DÖ), men sannolikheten för grundstötning är stor.

Konstruktionen har alltför starka inbyggda spänningar. Den är djupt provocerande för många av dem som ska förverkliga den. Och ingen vet vem som ska stå för fiolerna.

Här ska jag inte uppehålla mig så mycket vid det säregna i att socialdemokrater och miljöpartister ska genomföra en stor del av politiken som de kampanjade så bittert emot i valrörelsen. Jag ska inte heller ställa frågor om hur länge Socialdemokraternas stödtrupper i LO kommer att acceptera vad som sker; jag noterar bara att Byggnads ordförande redan har talat om Jöken som ”ett slag i ansiktet på Sveriges löntagare”. Den sortens internkritik lär knappast avta i takt med att skarpa beslut kommer närmare, men den behöver inte heller leda till formell uppsägning av avtalet. Politiska avtal behöver inte sägas upp för att luften ska gå ur dem, det räcker med att tolkningen förändras.

Låt mig gissa att ekonomin får bli den yttre kraft som motiverar en helt annan Jök-tolkning än vad vissa av parterna tänkt sig. Dels kan lågkonjunkturen slå till, dels saknar avtalets långa löfteslista seriösa förslag till finansiering.

I den Jök-baserade regeringsförklaringen från den 21 januari lovar statsminister Stefan Löfven fortsatt välskötta statsfinanser. Samtidigt lovar han nya miljarder åt kommunerna, högre pensioner, dyrare familjepolitik, generösare assistansersättning, fri entré på museer och 10 000 nya anställda till polisen. Dessutom ska migrationspolitiken bli ännu generösare och därmed betydligt mer kostsam än i dag.

Det handlar om Gud vet hur många miljarder totalt och ingenting sägs om varifrån resurserna ska komma. ”Grön skatteväxling” betalar inga nya utgifter.

Jöken flyger väl en sommar eller två. Sedan blir det nödlandning. Och Moderaterna får sällskap i sitt orienterande.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.