Pentagons patrioter till Gotland?

Ledare Artikeln publicerades
När Nato och Pentagon kör sina krigsspel över hur en konflikt mellan ett aggressivt Ryssland kan tänkas utvecklas i Östersjöområdet kommer Sverige inte undan, i något läge, enligt de analytiker ledarsidan talat med. USA:s armé önskar öva utplacering av luftvärnssystemet Patriot på Gotland för att vara bättre redo om läget blir skarpt. Sverige bör välkomna denna önskan. På bilden Tysklands Angela Merkel inspekterar ett Patriot-batteri i Kahramanmaras i Tyskland härom året.
Foto:Kay Nietfeld
När Nato och Pentagon kör sina krigsspel över hur en konflikt mellan ett aggressivt Ryssland kan tänkas utvecklas i Östersjöområdet kommer Sverige inte undan, i något läge, enligt de analytiker ledarsidan talat med. USA:s armé önskar öva utplacering av luftvärnssystemet Patriot på Gotland för att vara bättre redo om läget blir skarpt. Sverige bör välkomna denna önskan. På bilden Tysklands Angela Merkel inspekterar ett Patriot-batteri i Kahramanmaras i Tyskland härom året.

USA är visserligen trött på att dra det tunga lasset för Europas försvar. Men ointresserade av oss svenskar är de definitivt inte, om vi får tro de experter ledarsidan lyssnat till i Washington. I de krigsspel som nyligen genomförts kan Sverige i inget scenario stå utanför en konflikt mellan Nato och Ryssland.

Antingen tvingas Sverige in i en konflikt i Östersjön direkt, till exempel genom att Ryssland försöker förhindra Nato att använda Gotland, alternativt begär Nato att kunna agera från svenskt territorium.

Nej. Det är inte så illa att vi är på väg in i skymningsläge. Men ett provokativt, fullkomligt opålitligt Moskva som utan att informera inleder stora militärövningar nära sin västra gräns och som fortsätter med sitt proxykrig i Ukraina, har givetvis tvingat fram nya krigsspel i Natos staber.

Scenariot ovan ingår i dessa spel, enligt personer som tagit del av informationen och som BT:s ledarsida samtalat med i den amerikanska huvudstaden i veckan.

”Sverige blir i varje läge vid en konflikt i Östersjön centralt, enligt detta krigsspel. Om Nato och USA inte kan använda Sverige så måste man anfalla Kaliningrad för att försöka slå ut de robotsystem som finns där med räckvidd till både Karlskrona och Gotland. Så Sverige avgör i realiteten om det krävs ett militärt angrepp in i Ryssland eller inte”, säger en ansedd säkerhetspolitisk analytiker.

Men krigsspelen säger också något annat, av betydelse för den politiska debatten i Sverige om Natomedlemskap vore bra för vår säkerhet, som Alliansen argumenterar för, eller om fortsatt alliansfrihet i kombination med tätt samarbete med Finland bättre gagnar fred och oberoende.

I nämnda krigsspel finns scenarier där Finland kan hålla sig utanför.

”Sverige och Finland befinner sig alltså inte i samma position. Det är också ett skäl till att USA har ett större intresse av att samöva med Sverige”, säger analytikern i Washington.

Som den ubåtsjaktövning i Östersjön som planeras till sommaren.

Ett annat påtagligt exempel på det amerikanska militära intresset för just Sverige levererades i början av mars av amerikanska arméns befälhavare i Europa Ben Hodges. Generalen sa till TV 4 att han skulle vilja öva förflyttning av det avancerade luftvärnssystemet Patriot till Gotland så snart som möjligt, för att underlätta om läget skulle bli skarpt.

Det är uppenbart att ett system som Patriot behövs på Gotland. Sådant avancerat luftvärn har inte Sverige där, så Hodges förslag bör tacksamt tas emot.

Här kommer förstås även frågan om det så kallade värdlandsavtalet med Nato in. Det kommer att röstas igenom av riksdagen senare i vår med bred marginal.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark var snabb att ställa en fråga i riksdagen till försvarsminister Peter Hultqvist om regeringen är beredd att låta USA öva flytt av Patriotsystemet till Gotland. Hultqvist ska besöka Washington för överläggningar med Pentagon senare i vår. Men just nu passar han. 16 mars svarade han Wallmark: ”Någon framställning om övningsverksamhet kopplad till luftvärnssystemet Patriot på svenskt territorium, har inte kommit in.”

Det avvaktande svaret är begripligt. Med tanke på hur känsligt värdlandsavtalet fortsatt är både inom delar av Socialdemokraterna och hos Miljöpartiet vill Hultqvist förstås ligga lågt tills dess att riksdagen röstat.

Patriotmissiler på Gotland och värdlandsavtal är ändå små frågor jämfört med diskussionen om svenskt Natomedlemskap. Den rödgröna regeringens nej är definitivt och frågan är död för mandatperioden. Möjligen kommer en svängning hos SD att kunna tvinga fram en utredning om vad ett medlemskap skulle innebära.

Men något som noteras alltför sällan i den svenska diskussionen är att det inte är självklart att alla Natos 28 medlemmar skulle välkomna Sverige.

”Problemet sitter i södra Europa. Där frågar sig flera länder om ett svenskt medlemskap gagnar alliansen, om det skulle vara onödigt provokativt mot Ryssland, om att man får längre gräns att försvara”, säger en analytiker med access till planerarna i Pentagon.

Om sex veckor, 13 maj, hålls ett ”Nordic Summit" i Vita huset. Statsminister Stefan Löfven och ledarna för Finland, Norge, Danmark och Island har bjudits in av president Barack Obama.

Den transatlantiska länken och det ekonomiska samarbetet ska markeras. Men var så säkra på att det också kommer att viskas om krigsspelsscenarierna om Gotland.