Paulsens prioritering är helt oproblematisk

Kortledare Artikeln publicerades
Marit Paulsen
Foto: Per Larsson / TT
Marit Paulsen

Att en liberal föredrar en centerpartist handlar inte om svek mot de egna. Snarare är det en naturlig konsekvens av att befinna sig i ett annat politiskt universum.

En av Liberalernas mest profilerade politiker de senaste decennierna är Marit Paulsen. Under sin tid som Europaparlamentariker var hon både engagerad och framgångsrik när det gällde djurhållnings- och livsmedelsfrågor. Att Paulsen nu väljer att ge Fredrick Federley (C) sitt stöd med motiveringen att ”han har övertagit de praktiska jobben jag har gjort och fortsatt med dem, och det är jag mycket glad åt” är på inget sätt uppseendeväckande.

I en svensk politisk kontext sticker det säkert i ögonen att en liberal föredrar en centerpartist framför det egna partiets kandidater. Paulsen är därför noga med att betona att hennes stöd för Federley inte är ett stöd för Centerpartiet på hemmaplan. Lite surt blir det nog ändå, inte minst med tanke på att den första opinionsmätningen inför EU-valet som presenterades under måndagen visar att Centerpartiet kan ta två mandat och att Liberalerna blir utan.

I en tid då umgänget i den svenska partirymden ter sig allt mer kaosartat,visar Paulsens prioritering att i EU-parlamentets universum råder andra lagar, andra lojaliteter. Verklig sakfrågegemenskap är på många sätt att föredra framför partilojalitet.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.