En vecka kvar: Passa på, snart stänger baren igen...

Ledare Artikeln publicerades
Talmansrundorna efter valet lär bli stökigt med tanke på det parlamentariska läget. Nästan så man kan jämföra Riksdagen med en pub.
Foto: Terry Kole
Talmansrundorna efter valet lär bli stökigt med tanke på det parlamentariska läget. Nästan så man kan jämföra Riksdagen med en pub.

Valutgången är fortfarande oviss. Men en sak är säker – läget i riksdagen efter nästa söndag kommer att vara en stökig tillställning.

 

Låt oss leka med tanken att det ligger en pub på Mynttorget i Gamla stan i Stockholm. Under sommaren har stammisarna varit ute i landet, men i takt med att höstlöven börjar falla och det gråa diset sänker sig över kullerstensgränderna återvänder de till puben. En efter en. Vissa med sänkta huvuden, andra med nöjd uppsluppenhet. Men de har något gemensamt. Alla har makten i sikte.

Det finns en ny ordning på puben. Den som ska ta ansvar får inte ha en majoritet emot sig. För att göra det lite roligare än vad politik i vanliga fall är kan vi säga att de som är för går till baren och köper en öl, de som är mot går ut och tar lite frisk luft, och de som lägger ner sina röster sitter helt enkelt kvar vid sina bord. Hovmästaren står i baren har fått i uppgift att fråga olika lämpliga kandidater. Första rundan går till Stefan Löfven. Han har fått styra länge, tillsammans med sitt kompisgäng. De är vana vid att få som de vill på puben.

Men de senaste åren har saker varit annorlunda. Det nya gänget, Sverigedemokraterna, har samlat på sig fler och fler stammisar. Ändå vill nästan ingen av de andra sitta vid deras bord. Vissa för att de tycker att de så ofta är stökigt där. Andra för att vissa känner att bara en viss typ av människor får sitta vid deras bord. Bland de övriga gästerna är konsensusen i vilket fall stor; att sitta vid deras bord, tjöta över några öl och ha gemensam nota är inte ett alternativ.

Alliansen av gäster, är trötta på Löfven. De har dessutom lovat sig själva att inte låta honom fortsätta bestämma hur puben serverar. Öppettiderna är för begränsade och notorna sköts med vårdslöshet. Så när det är dags att rösta går de gemensamt ut och tar frisk luft. I släptåg kommer Sverigedemokraterna. De är lite bittra över att aldrig riktigt få vara med, men också malliga över att Alliansens lilla luftpaus inte gjort någon skillnad om de inte följt med ut.

Inne vid baren är det stressad stämning. Stefan Löfven och hans bundsförvant Magdalena Andersson vallar de resterande stammisarna till baren. En efter en köper de varsin öl. Men det räcker inte. De som gått ut är fler. Löfven betalar första rundan, men förlorar ändå. Hovmästaren tar sig bekymrat för pannan.

Hovmästaren går över till Kristerssons bord som redan sitter beredd. Han samlar ihop sitt alliansgäng. En fördröjning sker i en konflikt om huruvida de ska beställa Norrland Guld eller Pripps. Väl framme vid baren är det fortfarande inte helt tydligt vilken öl som faktiskt ska beställas. Löfven och hans gäng står nervöst utanför och väntar. Sverigedemokraterna vill inte ha Pripps. Framför allt vill de dock visa att de kan bestämma över puben, mer än vad de andra gästerna tror.När Alliansen velat ett tag bestämmer sig Sverigedemokraterna ändå för att gå ut och ta luft. De tycker att Annie Lööf får för mycket inflytande över vilken öl resten av gänget ska beställa.

Löfven går ut med sitt gäng i släptåg. Han är fortfarande missnöjd över att ha förlorat första rundan, men att Kristersson förlorar den andra är lite plåster på såren.

Hovmästaren ser vid det här laget ut som sju svåra år.

Nu är det riktigt stökigt. Kristersson vankar av och an mellan borden. Till slut vinkar han ändå till sig hovmästaren. Han och Kristdemokraterna ska försöka sig på den tredje rundan. Kanske kommer Sverigedemokraterna följa med dem till baren denna gång, även om ingen i sådana fall förväntar sig att de ska delta fullt ut i barrundan.

Här hänger allt på vilka som har flest gäster – de rödgröna eller M, KD och SD. Två block man inte pratar om riktigt.

Röstas även detta ner kan allt hända. Annie Lööf kan få frågan. Kristersson och Löfven kan börja prata om inte de två ändå, med sina relativt stora gäng, ska styra puben gemensamt. Problemet är bara att de har helt olika uppfattning om hur notor ska hanteras och vilka öppettider puben ska ha.

I rundorna på baren är det fjärde gången gillt som gäller. Lyckas inte någon bilda ett lag som ska styra puben efter att Hovmästaren serverat en fjärde runda – då blir det nyval.

Att jämföra Riksdagen med en stökig bar kan kanske verka som att man inte tar denna anrika institution, fundamentet i demokratin, på allvar. Det handlar det inte om. Man får gå tillbaka till 1920-talet för att hitta ett  parlamentariskt läge som varit lika eller mer komplicerat.

En vecka kvar, som sagt. Luften tycks redan ha gått ur partierna. Eller så gick den aldrig in. För alla vet att ingen av de traditionella maktbärande partierna egentligen vinner. Allt handlar om hur det parlamentariska läget ser ut på marginalen och vilka förutsättningar som därmed ges för att bilda  en minoritetsregering. Om en vecka är det i n t e över. Det har bara börjat. Så sitt inte kvar i bänken nästa söndag. Gå och köp en öl, i denna texts kontext alltså – rösta!

Oavsett på vad, så är allas vårt engagemang viktigare än någonsin. Dessutom är baren bara öppen vart fjärde år.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.