Annons

Partiledardebatt på sparlåga

Det blev en något lam tillställning när partiledarna möttes för den sista debatten under riksdagsåret. Fredrik Reinfeldt tog på sig statsmannakostymen när EU:s skuld- och finanskris fördes in i den svenska politiken. Det stämmer att ökade stimulanser och mer bidrag varken är rätt recept söder om Alperna eller i Sverige.
Ledare • Publicerad 14 juni 2012

Samtidigt var det trist att notera hur statsministern fokuserade på den svenska EU-avgiften på 30 miljarder kronor. Europasamarbetet reduceras till hur mycket Sverige måste betala. Det blev alltså ingen debatt för historieböckerna. Hur många gånger har man inte hört Socialdemokraterna hacka på krogmomsen och tala om ytterligare satsningar på vuxenskola och yrkesutbildningar? Att budskapet framfördes av gruppledaren i riksdagen, Mikael Damberg, höjde inte pulsen.

Partiledare Stefan Löfven är måhända inte så mycket mer karismatisk, men väljarna vill hellre se de båda statsministerkandidaterna nöta argumenten mot varandra.

Annons

Frågan är också vem som köper budskapet att alliansen inte skulle bry sig om skolan. Här blir debatten dessutom förvirrande. S nämner sällan att det faktiskt är kommunerna som har huvudmannaskapet för skolan. Att påstå att regeringen ständigt drar in pengarna som skulle gå till skolan stämmer heller inte.

Damberg lade upp bollen på straffpunkten när han sade att Sverige behöver en bättre regering. Något annat regeringsalternativ än alliansen finns nämligen inte, vilket tydliggjordes under gårdagens debatt.

Sjöstedts aggressiva påhopp på privat driven vård fick varken medhåll från socialdemokrater eller miljöpartister. Replikskiftena om arbetskraftsinvandring blottade också skilda värderingar liksom synen på ramverket för budgeten. Kritiken att inte kunna hantera statsfinanserna framförs dessutom sedan länge med störst trovärdighet från den borgerliga sidan, inte från ett tänkt rödgrönt alternativ.

Alliansen har däremot svårt att värja sig mot anmärkningarna om idéfattigdom. Till höstbudgeten krävs det fler och bättre förslag för att få fart på bostadsbyggande och tillgång till riskkapital exempelvis.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund kom in först efter en och en halv timmes debatt och påpekade då det uppenbara. Alternativet till regeringen leder till att fler beslut tas vid sammanträdesborden och färre vid köksborden. Det medför också kraftigt höjda beskattningar för företagare och privatpersoner.

Men spannet är stort och åsikterna spretar.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons