Öppna famnen för företagarna

Ledare Artikeln publicerades
Varje år släpper Svenskt Näringsliv en rankning av kommunernas företagsklimat. I Sjuhärad är det Bollebygd och Vårgårda som imponerar.
Foto: Svenskt Näringsliv
Varje år släpper Svenskt Näringsliv en rankning av kommunernas företagsklimat. I Sjuhärad är det Bollebygd och Vårgårda som imponerar.

Det borde vara enklare – inte svårare – att driva företag i Sjuhärad.

Om det tidigare fanns goda skäl för Borås att snegla på Vårgårda vad gäller företagsklimat så är dessa skäl nu ännu mer uppenbara. När Svenskt Näringsliv under tisdagen presenterade sin årliga företagsrankning hamnade Vårgårda kommun på fjärde plats i hela landet, vilket är den kommun i Västra Götalands län med bäst företagsklimat.

Rankningen görs varje år och baseras främst på företagares egna uppfattningar om företagsklimatet. Bemötandet som företagare får av beslutsfattare och tjänstemän ute i kommunerna kan därför inte betonas nog.

Även i Bollebygd har man insett värdet av företagande som nu tar ett rejält kliv framåt. Jämfört med i fjol har kommunen klättrat 37 placeringar uppåt och landat på 108:e plats av landets 290 kommuner. I Tranemo och Svenljunga går det också uppåt, om än i långsammare takt.

Annat är det i Borås, Ulricehamn och Marks kommun där samtliga går nedåt i rankningen. Borås tappar tre placeringar, Ulricehamn fem och Marks kommun femton. Det räcker inte ens på långa vägar med tanke på den nytta som företagande innebär för samhället i stort.

Företagande skapar nya jobbtillfällen och bidrar till den gemensamma välfärden. Det är därför viktigt att företagare får de förutsättningar de behöver för att växa. Visst finns regelverk och skatter som gör det mer krångligt och olönsamt att driva företag och som i första hand är en nationell fråga bortom kommunernas kontroll. Men det finns mindre aspekter som kommunerna ska stå för. En liten, men viktig, del är bemötandet. Företagare borde välkomnas med öppna armar – inte skepticism.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.