Annons

Omsorgen kan lära av industrin

Att påvisa att två alternativ är jämbördiga, att det inte finns några uppenbara skillnader, framkallar sällan de stora rubrikerna.
Ledare • Publicerad 31 maj 2012

Sannolikheten för att slutsatserna i Socialstyrelsens rapport ”Kommunal eller enskild regi, spelar det någon roll? – en jämförelse av utförare av vård och omsorg om äldre” ska få ett långsiktigt genomslag i media är därför dessvärre liten.

Sammanfattningsvis kan Socialstyrelsen alltså inte slå fast några kvalitetsskillnader mellan privat och offentligt utförd äldreomsorg. Däremot spelar storleken på boendet roll. Äldre i små boenden trivs bättre än äldre som bor tillsammans med ett större antal. Det förvånar knappast.

Annons

De 14 procenten privata omsorgsgivare drabbas heller inte av fler lex Maria- eller lex Sarah-anmälningar än de offentliga.

Myndigheten konstaterar vidare att det måste till fördjupade undersökningar för att visa på kvalitetsskillnader mellan vinstdrivande och icke-vinstdrivande enskilda utförare. Det går inte att uttala sig säkert.

Socialstyrelsens balanserade slutsatser gjuter efterlängtad olja på vårens hätska debatt.

De privata alternativen är här för att stanna. De medför mångfald och skärper därmed konkurrensen för samtliga omsorgsgivare. Att via vinstförbud kraftigt försvåra möjligheten för privata alternativen skulle bädda för försämringar i kvalitet och tillgänglighet. Och det i en tid när vården och omsorgen är i kraftigt behov av att tänka nytt inför framtidens demografiska utmaningar.

Scanias vd och koncernchef Leif Östling ska leda ett program för Svenskt Näringslivs räkning som ska se över kvaliteten och effektiviteten inom välfärdssektorn. Östling understryker i ett debattinlägg i DN vikten av kvalitetskontroll och utveckling.

Det är inte enkelt att applicera effektivitetsbegreppet på vården, men det går att förbättra organisation och byråkrati. Det går att få ut mer av varje skattekrona utan att vårdtagarna får ett sämre bemötande och ett sämre omhändertagande.

Att låta företagsledare som konstant levt under pressen av den globala konkurrensen undersöka välfärden är därmed ett välkommet grepp.

Det vore konstigt om inte vården och omsorgen skulle kunna hämta lärdomar från industrin.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons