Annons

Omdömeslöst, Trudeau

Vad döljer sig egentligen bakom fasaden Trudeau?
Publicerad 22 september 2019 • Uppdaterad 23 september 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Valrörelsen i Kanada tog en oväntad vändning när gamla foton på premiärministern imålad med blackface läcktes ut till media.
Valrörelsen i Kanada tog en oväntad vändning när gamla foton på premiärministern imålad med blackface läcktes ut till media.Foto: Sean Kilpatrick

Timingen kunde inte vara värre. Med bara tre veckor kvar till det kanadensiska valet jagar premiärminister Justin Trudeaus ungdom ikapp honom. Vid minst tre tillfällen har han fastnat på bild där han målat sitt ansikte i svart eller brunt för att föreställa en mörkhyad person.

På en av de omtalade bilderna syns en 29-årig Trudeau utklädd till Aladdin under en fest med tusen och en natt-tema. En engångsföreteelse som man inte bör bestraffas för drygt tjugo år senare, kan man tänka. Men när han själv säger sig vara osäker på hur många gånger han målat blackface kan man med rätta fråga sig hur det är fatt med omdömet.

Annons

Fenomenet blackface, som det alltså kallas, går ut på att ljushyade personer målar sig mörka och spelar på stereotyper av afroamerikaner och var ett vanligt inslag i teatern i USA framförallt under 1900-talets första hälft. I efterhand har blackfacemålningen kommit att betraktas med mer kritiska ögon då den reproducerar nidbilder och rasistiska föreställningar om mörkhyade personer.

Frågan om blackfacemålning har därför en helt annan laddning i Nordamerika än i Sverige. Skandalens potential att påverka på valutgången i Kanada senare i höst bör med anledning av detta inte underskattas. För Trudeaus del finns skäl till oro då opinionsmätningar inför valet visar att skillnaderna mellan hans parti och det konservativa partiet är ytterst små. Det kommer således finnas skäl till att återkomma till frågan när valet närmar sig.

Trudeau har hittills varit en uppskattad politiker, inte minst för hans hållning i migrationsfrågor där han bedrivit en mer öppensinnad politik jämfört med grannlandet USA. I hans regering finns såväl kvinnor som olika minoritetsgrupper representerade och han har kommit att bli en av den nutida liberalismens främsta frontfigur. Nu verkar den tiden vara förbi.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons