Om ”framgångsrik” är viktigt står Löfven inför ett svårt val

Ledarkrönika Artikeln publicerades
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Efter EU-valet är det dags för nya val. Inte minst ska Sverige få en ny kommissionär.

Det lär komma besked om vem som blir EU-kommissionens ordförande och ministerrådets ”president” innan midsommarsillen och färskpotatisen har hamnat på bordet. Och bli inte förvånade om det blir en kompromisskandidat som installeras i Berlaymontbyggnaden vid Place Schumann i Bryssel.

Med tanke på att kristdemokratiska EPP-gruppen och socialistiska S&D-gruppen är valets stora förlorare borde det tala för att EU:s Brexitförhandlare Michel Barnier är ett vettigt alternativ till såväl EPP:s ”spetskandidat” Manfred Weber som S&D:s Frans Timmermans.

Även den svenska regeringen står inför ett EU-val, att utse den person som ska ersätta Cecilia Malmström i EU-kommissionen. Det skulle förvåna om Stefan Löfven inte vill välja en partikamrat även om det blir svårt, inte minst med tanke på att det brukar bli en politiker som varit framgångsrik inom ett område som regeringen har prioriterat.

Men vad har regeringen egentligen prioriterat?

Vilka framgångar kan Löfven hävda är relevanta?

Och vem har de kvaliteter som krävs för att Sverige ska kunna hävda fortsatt företräde till de riktigt tunga kommissionsposterna?

Be Malmström stanna.

Böna och be på dina bara knän, Löfven!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.