Annons

Lars Näslund: Lööfs #metoo-vrede är äkta – men ibland går det för fort

STOCKHOLM. Det är svårt även för tränade politiker att förställa sig. I frågan om vreden över berättelserna i #metoo behöver Annie Lööf inte anstränga sig, den går fram av sig själv. Men… när nu politik ska formuleras går det ibland för fort.
Lars Näslund
Ledarkrönika • Publicerad 12 december 2017
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Centerledaren Annie Lööf höll jultal på Stockholm Waterfront på tisdagen inför ett hundratal partivänner. Foto: Lars Näslund.
Centerledaren Annie Lööf höll jultal på Stockholm Waterfront på tisdagen inför ett hundratal partivänner. Foto: Lars Näslund.

Partiledarna av alla kulörer har märkt att ”årstidstalen” ger relativt god utdelning i medieutrymme, så numera är ”jultal” närapå tradition.

Annons

Centerledaren höll sitt i eleganta Waterfront Congress i Stockholm på tisdagen medan blötsnön föll tungt utanför. Något hundratal lyssnade efter glöggen och pepparkakan. På fredag talar M-ledaren Ulf Kristersson i mer modesta Kulturhuset vid Sergels torg, lussebulle utlovad, medan Stefan Löfven, mån om att fortsätta på ”jag-ser-hela-Sverige-linjen”, ställer sig på Stora torget i Köping på söndag.

Jultalen är inte forum för de tunga utspelen men de livesänds på partiernas egna digitala plattformar och används inte minst för julhälsningar till de egna organisationerna.

I sociala medier spred Alliansen den här bilden på måndagskvällen: Ulf Kristersson bjöd sina alliansvänner på julmat hemma i Strängnäs.
I sociala medier spred Alliansen den här bilden på måndagskvällen: Ulf Kristersson bjöd sina alliansvänner på julmat hemma i Strängnäs.

Annie Lööf, som kvällen före ätit julmat tillsammans med Jan Björklund och Ebba Busch Thor hemma hos Kristersson i hans hem i Strängnäs, höll sig också på det stora hela rätt långt från de vardagliga politiska skyttegravarna. Ja, hon markerade visserligen på nytt att Centern inte tycker att LO:s och Svenskt Näringslivs överenskommelse om så kallade etableringsanställningar, där staten skulle ta en rätt stor del av lönenotan, duger för att snabba på integrationen av de nyanlända. Lööf gjorde också en självklar markering mot hoten mot judar i Sverige.

I stället ägnades i stort sett hela talet åt #metoo. Lööf, utbildad jurist med inriktning ”på de här frågorna”, som hon sa, kan förstås sägas passar på att ta position som den inom Alliansen mest trovärdiga rösten i höstens stora debattämne. Men ingen kan heller säga annat att hon gör det med äkta driv och trovärdighet.

Hennes berättelse i talet om kollegans sjuåriga dotterns upplevelse i skolan kan få vem som helst att rysa och inse att #metoo är så oerhört mycket mer än tafsande på personalfesten.

Lööf sa: ”Det var rast och hon befann sig ute på skolgården tillsammans med sina kompisar. Tillsammans stod de i en ring och pratade. I efterhand minns inte den lilla flickan vad det var som gjorde att hennes killkompis blev arg, men arg blev han. En hård knuff i bröstkorgen gjorde att hon föll till marken. Gruset skrapade mot hennes händer när hon försökte ta emot sig. Genast försökte hon komma upp på fötter. Men blixtsnabbt satte sig pojken gränsle över henne och höll henne fast i ett hårt grepp. Hon vred på sig. Hon bad om att få komma loss. Blev arg och försökte sparka med benen för att han skulle släppa taget. Det gjorde ont i kroppen när han satt på henne. Men istället för att släppa henne så flinade han och började jucka mot hennes underliv. Mer och mer, snabbare och snabbare. Bredvid sjuåringarna stod några äldre killar från mellanstadiet. Sjuåringen som knuffats till marken såg dem i ögonvrån när hon vred på huvudet. Håret fastnade i ögonen men hon såg dem. Hon såg att de kom närmare och blev lugnare eftersom hon nu skulle få hjälp att komma loss.

Men de hjälpte henne inte.”

Efter talet presenterade Annie Lööf sju olika konkreta förslag kopplade till #metoo-debatten. En del utmärkta, andra mer tveksamma. Foto: Lars Näslund.
Efter talet presenterade Annie Lööf sju olika konkreta förslag kopplade till #metoo-debatten. En del utmärkta, andra mer tveksamma. Foto: Lars Näslund.

Mer behöver nog inte sägas för att särskilt ett av de sju politiska förslag som Lööf sedan presenterade ska framstå som självklart: Att sex- och samlevnadsutbildning ska bli obligatorisk på lärarhögskolan och att ansvaret för att utbildningen verkligen når alla elever måste bli tydligare.

Mer problematisk är Lööfs förslag om förändringar av arbetsrätten. ”Det måste bli lättare att få bort personer som begår sexuella övergrepp eller trakasserar sina kollegor från en arbetsplats. Det måste helt enkelt bli lättare att säga upp en misstänkt gärningsman, som skapar otrygghet och obehag hos sina kollegor”, sa hon i talet.

Mer specifikt talade hon om att en arbetsgivare inte ska tvingas betala lön till någon som sagts upp längre än sex månader, eftersom rättstvisterna kan ta betydligt längre tid än så.

Annons

Här börjar vattnet bli djupt. Att kunna säga upp någon ”misstänkt” som ”skapar obehag” är knappast acceptabel nivå av rättssäkerhet. Här får Centern allt ta ta en funderare till.

Annons
Annons
Annons
Annons