När jägarna tröttnar på böket

Ledare Artikeln publicerades
Vildsvinsolyckorna i trafiken fortsätter att öka. I vinter kan det bli ett allvarligt problem.
Vildsvinsolyckorna i trafiken fortsätter att öka. I vinter kan det bli ett allvarligt problem.

Trafikolyckor med vildsvin har ökat markant den senaste tiden. Att underlätta för jägarna bör därför prioriteras.

Under året sex första månader var det 800 fler vildsvinsolyckor jämfört med samma period föregående år, enligt statistik från nationella viltolycksrådet.

Anledningen till ökningen är att vildsvinsstammen fortsätter att bli större. Ökningen är i genomsnitt 15 procent per år. Skadorna på skog- och jordbruk är omfattande och vildsvinen är en växande fara i trafiken.

När samhället försöker göra livet surt för jägare är det klart att det inte blir någon effektiv jakt. Djurrättsterroristerna fortsätter såga ner jakttorn, trakassera jägare och förstöra för jakten. Hårdare tag måste tas mot de som förstör för jägare och markägare. Men också andra delar av samhället försvårar för jakten.

Hanteringen av vildsvinsköttet är krångligt och avgifterna för att göra kontroller av köttet läggs på jägarna. Jakten på grisarna blir inte lönsam. Då är det enklare att jaga något annat.

Nu tittar livsmedelsverket på hur försäljningen av vildsvinsköttet kan förenklas. Att förkorta tiden för tillstånd för försäljningen av köttet borde prioriteras. Om efterfrågan på köttet ökar med bättre tillgänglighet skulle det också betyda att kontrollkostnaderna blir lättare att hantera.

Ska man få bukt med vildsvinen kan inte stammen tillåtas att fortsätta växa. Jakten en är en viktig del i detta. Men det är också viktigt att utfodringen av vildsvin upphör. Om markägarna själva inte inser de problem som åtlarna orsaker kommer en reglering att behövas.

Jakten på vildsvin försvåras av aktivisterna och myndighetskrångel. Om jägarna inte kan jaga kommer problemen bara bli värre.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.