När Ida Legnemark kampanjar på Brygghuset

Ledare Artikeln publicerades
På tisdag hålls ett ”Nej till Nato”-möte på Borås kommuns Brygghuset där Vänsterpartiets Ida Legnemark ska kampanja mot det så kallade värdlandsavtalet. Hon är samtidigt ordförande i Brygghusets politiska nämnd, som har som ambition att minska antalet ”vuxenaktiviteter”. Här marknadsför Legnemark mötet på Instagram som ”värd”.
Foto:Instagram
På tisdag hålls ett ”Nej till Nato”-möte på Borås kommuns Brygghuset där Vänsterpartiets Ida Legnemark ska kampanja mot det så kallade värdlandsavtalet. Hon är samtidigt ordförande i Brygghusets politiska nämnd, som har som ambition att minska antalet ”vuxenaktiviteter”. Här marknadsför Legnemark mötet på Instagram som ”värd”.

Att de väljer att bilda opinion mot ett svenskt Nato-medlemskap med samma argument som Vladimir Putin hör till spelets regler. Det gör däremot inte lögner, och det bör Ida Legnemark (V) fundera över.

Vänsterpartiets gruppledare i Borås bör också fundera över lämpligheten i den risk för sammanblandning av roller som hon utsätter sig för just nu:

I egenskap av ordförande i Fritids- och folkhälsonämnden är Legnemark politiskt ansvarig för ungdomsverksamheten Brygghuset. Det öppnades 2013 för att bjuda lokaler och evenemang riktade primärt till unga.

Efter kritik senaste året för att alltför många avgiftsfria bokningar skett av och för vuxenaktiviteter – +30 år – tydliggjordes inriktningen mot 16-29-åringar. ”Det har blivit ett lyft sedan vi gjorde omtaget och tittade på hur man i första hand ska rikta sig mot ungdomar”, sa Ida Legnemark själv i BT 23 maj. Brygghuset lanserar sig nu som ”en Do-It-Yourself-arena för unga från 16 år” och noterar att ”vi värnar om att vara en neutral arena”.

Ändå har ungdomshuset de senaste veckorna marknadsfört ett event för kontroversiella ”Ship to Gaza” 10-11 augusti, ””Missa inte Ship to Gazas arrangemang i dag”, skrev Brygghuset. I diskussionspanelen deltog Ida Legnemark, här i rollen som vänsterpartist.

Just nu marknadsför Brygghuset ett annat politiskt event dit i stor utsträckning vuxna anmält sig, även här med Ida Legnemark som marknadsförare: Under loggan ”Nej till Nato” bjuder kampanjens Sjuhäradsgrupp in till öppet möte nu på tisdag. Som värd anges Ida Legnemark.

När en av de andra aktiva publicerade ett foto på Facebook på den banderoll som ska användas på Stora torget i morgon, lördag, med texten "Nej till Nato - ja till fred” svarade Legnemark ”Wow, vad snyggt!”. Det må stå henne fritt att tycka så, även om bejakandet av det avsedda budskapet, att Nato står i motsatsförhållande till ”fred”, borde vara väl magstarkt även för vänsterpartister som vill bli tagna på allvar.

I BT på onsdagen intervjuades kontaktpersonen för ”Nej till Nato Sjuhärad”, Sonja Persson. I intervjun uttalade hon två felaktigheter: Dels hävdade hon att ”vi redan i dag är involverade i militära insatser” i Libyen. Den missionen avslutades för sex år sedan. Dels sa hon att ”i höst är det till exempel en stor militärövning under Natos flagg i Sverige”. Persson syftar givetvis på ”Aurora 17” som pågår 18-27 september med 19 000 man från Sverige, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA.

Den övningen sker i n t e under ”Natos flagg”. Det är en central distinktion och förvånansvärt att gruppen inte vet det. Ida Legnemark valde ändå att applådera uttalandena med utropet ”Kolla vad bra! Vårt pressmeddelande fick genomslag direkt, intervju med Sonja i BT!”

I inbjudan till mötet på Brygghuset, där alltså Legnemark står som värd, skriver gruppen att ”under hösten genomförs stora militärövningar i Sverige, en konsekvens av det så kallade Värdlandsavtalet”. Det är inte heller sant. Värdlandsavtalet med Nato säger ingenting om ”Aurora 17”. ”De utländska förband som Sverige bjudit in tillämpar inte Natos värdlandsavtal, utan är organiserat genom bilaterala avtal”, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth.

Vänsterpartiets ansikte utåt i Borås för också ett resonemang som logiskt är svårt att få ihop: I inbjudan till mötet på Brygghuset med kravet ”riv upp värdlandsavtalet” skriver hon att ”det finns ett alternativ till militär kapprustning”. Men varje seriös debattör vet ju att om Sverige ska bygga försvaret helt på egen hand, utan möjlighet till stöd från Nato, måste vi räkna med h ö g r e kostnader genom egen rustning.

Att aktionsgruppen inte samtidigt larmar över ryska Zapad-övningen, som inleds i Vitryssland och Kaliningrad 14 september och väntas omfatta minst 60 000 soldater, eller att Ryssland i slutet av juli lät världens största atomubåt passera in i Östersjön, kanske också äger något om seriositeten i argumentationen, men må vara upp till Vänsterpartiet.

Frågan är dock hur smakfullt det är ur Borås stads synvinkel när Legnemark återigen förlägger ett politiskt laddat vuxen-evenemang i just Brygghuset, där hon alltså själv är ordförande i ungdomshusets ansvariga nämnd. Hur lätt blir det då för verksamheten att svara att ”nja, det där känns inte riktigt i fas med våra nya riktlinjer”?