När döden bara är ett klick bort

Ledare Artikeln publicerades
Numera finns minneslundar ett klick bort.
Foto: Helena Landstedt/TT
Numera finns minneslundar ett klick bort.

Med sociala medier är ingenting heligt längre - inte ens döden.

Social mediers framfart har förändrat mänsklighetens beteende i grunden. Framförallt har linjen mellan det privata och offentliga kommit att suddas ut. Ingenting är heligt längre. Vi delar med oss av allt. Vad vi äter, var vi är, vilka vi är med och så vidare. Även något så personligt som barnafödsel kan numera med fördel kablas ut på sociala medier.

Vilka effekter sociala medier medför vet vi inte mycket om än, då fenomenet förhållandevis är nytt. Kanske är det mot bakgrund av detta som frågan om vad som händer med de dödas sociala medier-konton kommer som en nyhet.

Enligt en studie från Oxford Internet Institute kommer det finnas fler döda än levande på Facebook om femtio år, om inte plattformen växer mer än nuvarande takt förstås. Det innebär att miljarder människors digitala kvarlevor kommer att finnas dokumenterade på nätet. Fascinerande nog gör det Facebook till det största historiska arkivet av mänskligt beteende. Det är knappast den tanken som slår en när man scrollar sig igenom sitt flöde om dagarna.

Det innebär att ännu en central del av människans liv kommer att bli digital. Utöver ätandet, drickandet och resandet digitaliseras även kyrkogårdarna. Redan i dag finns möjligheter att exempelvis utse efterlevande kontaktpersoner som får mandat att fatta beslut vad som ska hända med den avlidnes konto. Och det går att göra en profil till minnessida. Det är därför inte ovanligt att efterlevande skriver hälsningar på dessa sidor.

Samtidigt besöker allt färre sina anhörigas gravar, vilket kan bero på att man flyttar från de städer där gravarna finns. Även en mer stressig och uppkopplad tillvaro gör det svårt att få tiden att räcka till. Att gravbesöken i Sverige stadigt minskat genom åren gör det relevant att fråga sig hur tillgången till digitala minnesplatser kommer påverka dessa mönster ytterligare.

Det är inte bara enklare än någonsin att till exempel handla mat online. Nu är även minnet och hedrandet av de döda endast ett klick bort.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.