När AKB kom till Skene och Ullared

Ledare Artikeln publicerades
5 april: Anna Kinberg Batra mötte Morgan Karlsson inne på Gekås i Ullared, med vd:n Jan Wallberg som ciceron.
Foto:Lars Näslund
5 april: Anna Kinberg Batra mötte Morgan Karlsson inne på Gekås i Ullared, med vd:n Jan Wallberg som ciceron.

Anna Kinberg Batra hade varit nära till tårarna, där inne på Ängskolan i Skene. Hon var tagen, det var tydligt och det var inte ämnat för kamerorna.

Det var 27 april och Moderaternas partiledare skulle senare denna vårtorsdag tala inför Handelskammaren i Göteborg och träffa poliser och boende i Biskopsgården i Göteborg.

Men dessförinnan ville hon, utan medias närvaro, träffa skolledningen, lärare och Marks kommun för att höra och förstå mer om läget efter busstragedin på E 45:an i Härjedalen några veckor tidigare.

Det hade uppstått ett missförstånd om på vilken plats jag kunde träffa Kinberg Batra för ett samtal om läget i partiet, så jag hade klivit in i rektorskorridoren på skolan i precis fel läge, i stället för att invänta henne vid kommunhuset i Kinna. När den känsliga situationen stod klar för mig smög jag ut.

Till kommunhuset en stund senare kom M-ledaren för att hon – utan medias kameror – ville skriva i kondoleansboken över de omkomna barnen. Ut kom hon sen, och gick fram till en äldre kvinna i rullstol som stannat till tillsammans med sin assistent, nyfiken över vad det från tv bekanta ansiktet gjorde där, på Boråsvägen. Partiledaren stod en bra stund och talade med henne, om vad vet jag inte.

22 dagar tidigare, en helt annan scen, fem mil längre söderut, på en av Sveriges mest publika platser, Gekås varuhus i Ullared: M-ledaren hade tidigare på dagen träffat partivänner vid kusten och nu kom hon hit för att vandra runt i det evigt pågående kundvagnsrallyt tillsammans med vd:n Jan Wallberg, som just då haltade runt på kryckor efter att ha överskattat fysiken på ett träningspass.

Anna Kinberg Batra tittade, lyssnade, ställde specifika frågor, inte minst om de hemligheten med de legendariska fryspåsarna, resonerade om Gekås utmaningar om allt från fighten med Trafikverket om standarden på väg 154 mot Falkenberg till regelverket runt heltids- och deltidsanställningar.

Så, som av en händelse, passerade följet Morgan, ja, den från reklamen och Kanal 5-serien superkände Morgan Karlsson. Ett klockrent ”photo-op” som det kallas i media- och politikbranschen. Men det kändes som om Anna Kinberg Batra hängde kvar pratandes med Morgan en längre stund än ”nödvändigt”.

”Hur är det att vara filmstjärna?”, hörde vi AKB fråga. ”Det är bra, men man får inte vara i fred ibland... men det är väl något liknande för dig?”, replikerade Ullareds bästa Karlsson.

Inne i lugnet i personalmatsalen satte M-ledaren ord på det hela svenska folket hade kunnat se under hela våren, när opinionssiffrorna föll i takt med oklarheterna runt relationen till Sverigedemokraterna.

”Det är klart att det känns. Det är den tuffaste period som jag hittills varit med om som partiledare... Men om det inte känns skulle man vara en maskin och det är jag inte”, sa hon.

Hon fick frågan vad hon skulle ta med sig från besöket och svarade ”lakritsägg till påsken, och glädje och inspiration”. På ett märkligt sätt kändes partiledaren, som kommit att beskrivas som stelheten personifierad, där, långt hemifrån, mer hemma än hemma.

Men Anna Kinberg Batra reste hem, till Stockholm, där hon som av ung ambition att bli inkryssad i riksdagen sagt i SVT att ”stockholmare är smartare än lantisar”.

25 augusti tog det slut, efter att dessa lantisar, såna som hon mötte i Kinna och på Gekås, tyckte att hon kunde få stanna, medan de smarta stockholmarna öppnade falluckan.