Murguz: Vad har Almedalsveckan att erbjuda?

Ledare Artikeln publicerades
Politikerna får via Almedalsveckan en högst unik möjlighet att formulera långsiktiga visioner för väljarna, vilket är långt mer tillfredsställande än oneliners-replikerna i tv.
Foto: /TT
Politikerna får via Almedalsveckan en högst unik möjlighet att formulera långsiktiga visioner för väljarna, vilket är långt mer tillfredsställande än oneliners-replikerna i tv.

De politiska utspelen var förvånansvärt få och stämningen avslagen under förra årets Almedalsvecka trots valår. Men det ser ut att bli annorlunda i år.

Politikerveckan i Almedalen har börjat! Senare ikväll anländer jag till Visby där jag kommer vara på plats till och med torsdag. Redan klockan 08.00 imorgon rivstartar jag veckan med ett seminarium som medarbetarportalen Benify anordnar. Jag kommer, tillsammans med några andra, ge min syn på generation Z, som är en benämning för personer födda från år 1995 och framåt. Specifikt för denna generation är att de är först ut med att helt växa upp i den digitala tidsandan. Därför kommer vi under detta seminarium titta närmre på var denna generation vill jobba, vilka krav den ställer på framtida arbetsgivare och vilka förväntningar den har.

Tisdagen är också Vänsterpartiets dag. Partiet har minst sagt haft det knepigt att kombinera rollen som både regeringsunderlag och opposition. Det märktes framförallt under EU-valet när partiet inte fick den utdelning man hoppats på. Bitterheten gick inte att ta miste på under valvakan och mot bakgrund av detta ska det därför bli intressant att se vilket håll Vänsterpartiet tänker rikta udden åt denna gång.

Förra veckan stod det klart att Nyamko Sabuni valts till partiledare för Liberalerna. Veckan dessförinnan var hon så gott som uträknad. Partiet har också varit uträknat där man i mätning efter mätning har dansat runt fyraprocentsspärren. Partiledarvalet har av förklarliga skäl likställts med ett ödesval. Tonläget har därför varit högt, vilket resulterat i interna splittringar som inte ser ut att läka lätt. Kommer Sabuni lyckas ena sitt parti? Vilken prägel sätter hon på partiet och partiledarskapet? Hur hanterar hon den bitterhet som uppstått? Det är frågor jag hoppas finna svar på under Liberalernas dag på onsdagen.

På torsdag är det dags för Centerpartiet att äntra Almedalsscenen. Opinionsmässigt har det varit stabilt ett bra tag, men detsamma kan man inte säga om relationen till de före detta allianspartierna. Centern har anklagats för att vara en av grundorsakerna till det havererade borgerliga samarbetet, inte minst från kristdemokratiskt håll. Jag kan därför inte motstå från att gå på studentförbundets seminarium på temat ”Borgerlighetens framtid”. Till skillnad från partierna på riksnivå, som ju ska stå för den vuxna tonen i samtalet, ägnar sig den yngre generationen år mer framåtsyftande tankeverkstad.

Almedalsveckan är ett utmärkt tillfälle för riksdagspartierna att formulera långsiktiga visioner. Under mer lättsamma former kan de berätta för väljarna om vad de vill göra med samhället, till skillnad från tv-debatter vars format medvetet gynnar torra oneliners framför intellektuella resonemang. Det återstår att se om partierna är bekväma nog för att denna chans.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.