Annons

Anela Murguz: Smutsigt sparförslag blir dyrt i längden

Genom att halvera städningen av klassrummen från varje dag till varannan skulle kommunen kunna att spara en slant. Men detta på bekostnad av lokalvårdarnas ryggar och elevernas trygghet.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 15 oktober 2018
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
En ren skolmiljö är en trygg skolmiljö.
En ren skolmiljö är en trygg skolmiljö.Foto: Lars Pehrson / Svd / TT

Tidigare i år föreslogs det att minska städningen i stadens skolor i besparingssyfte. Detta med anledning av grundskolenämndens ansträngda budget. Som BT kunde visa i ett reportage har det resulterat i en smutsigare skolmiljö och en mer ansträngd arbetssituation för lokalvårdare som nu måste rengöra dubbelt så mycket smuts på hälften av tiden.

Lokalvårdare är viktiga. De håller våra skolor, sjukhus och andra allmänna utrymmen rena. Trots detta präglas yrket än idag av ett socialt stigma och av sämre arbetsförhållanden. Yrket är både fysiskt och psykiskt slitsamt och arbetsbelastningen riskerar att bli ännu mer påtaglig när Borås stad drar ner på städningen.

Annons

Det finns också mängder med studier som visar att det finns ett samband mellan rena miljöer och trygghet i olika former. Exempelvis tenderar stökiga och smutsiga offentliga miljöer att öka människors benägenhet att att bryta mot diverse samhällsnormer. Detsamma bör även gälla skolorna. Ju mer otrivsamt skollokalerna är desto stökigare och oroligare är miljön i sin helhet.

År 2015 gjorde Lilla Aktuellt en enkätundersökning med över 15 000 elever. Sju av tio elever svarade då att de ofta eller ibland håller sig för att de tycker skoltoaletterna är äckliga. Ur ett hälsoperspektiv är det riskfyllt att hålla sig från att kissa då det kan leda till urinvägsinfektion, inkontinens och i värsta fall sprängd blåsa. Det finns också ett könsperspektiv som är värt att beakta här. Det är betydligt enklare för killar att tömma sin blåsa i smutsiga toaletter än vad det är för tjejer eftersom de kan göra det stående. Dessutom är vissa av påföljderna av att hålla i sig mer vanliga hos kvinnor än hos män.

En kvalitetsrapport, som grundskoleförvaltningen tagit fram, visar att andelen mellanstadieelever som känner sig trygga i Borås skolor minskar. Bland de politiska reaktionerna finns som vanligt ett önsketänkande om mer resurser och ökad trygghet, men det finns ingenting om det faktum att Borås stad numera avviker från Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor, förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet som ju rekommenderar att exempelvis klassrum städas varje dag.

Det finns som sagt ett känt samband mellan smutsiga, nedklottrade och stökiga miljöer och ökad känsla av otrygghet bland människor. Skolan är elevernas arbetsplats och mig veterligen finns det väldigt få, om ens några, arbetsplatser för vuxna som tolererar att klotter, smutsiga väggar, otömda papperskorgar och stinkande lukter hör till vardagen. Man bör därför inte vara särskilt förvånad över att det är studieron som får ta stryk när elevernas skoldagar präglas av en sådan miljö.

Annons
Annons
Annons
Annons