Annons

Anela Murguz: Kvinnoförtrycket har många ansikten

Det är inte en dag för tidigt att Vänsterpartiet erkänner att partiet underskattat hedersförtrycket. Men det är oärligt av Jonas Sjöstedt att försöka sätta bilden av att partiet alltid haft en politik för att bekämpa det.
Anela MurguzSkicka e-post
ALMEDALEN. • Publicerad 2 juli 2019
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) ska inte låtsas som att partiet har haft en genomtänkt hållning när det gäller hedersförtrycket.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) ska inte låtsas som att partiet har haft en genomtänkt hållning när det gäller hedersförtrycket.Foto: Henrik Montgomery/TT

Inför Vänsterpartiets dag under Almedalsveckan gick Sjöstedt ut med att partiet omvärderar sin position i frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. V är numera öppna till förslaget om att införa utreseförbud för barn som riskerar att föras till sina föräldrars hemländer för att bli bortgifta eller könsstympade. Sjöstedt ser heller inte någon risk med att fokusera särskilt mycket på hedersförtryck.

Men så har det inte alltid låtit. I en omdiskuterad debattartikel i Aftonbladet sommaren 2015 vittnade Husbybon Zeliha Dagli om moralpoliser som patrullerar i hennes bostadsområde och kontrollerar kvinnors klädsel. V-toppar som Rossana Dinamarca, Aron Etzler och Christina Höj Larsen reducerade detta till “generaliseringar och ryktesspridningar” och menade att de vänsterdebattörer som sållade sig till dessa resonemang “underkände politikens förmåga att skapa samhällsförändring”.

Annons

Åren därpå har V skakats av interna bråk mellan partiledningen och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. En profilerad debattör i hedersfrågor som gång på gång riktat hård kritik mot sitt parti för att inte ta dessa frågor på allvar. Och för varje gång har partiledningen försökt lägga locken på, genom att exempelvis peta ned henne i riksdagslistan, i stället för att lyssna på vad hon har att säga.

Förra året röstade Vänsterpartiet emot ett tillkännagivande om en särskild brottsrubricering mot hedersförtryck då en sådan lagstiftning skulle kunna verka stigmatiserande mot vissa grupper. Men hedersrelaterat våld och förtryck är inte enbart förekommande bland muslimer, vilket den ensidiga debatten ibland ger sken av. Tvärtom förekommer hedersförtryck inom alla möjliga religioner. Det är snarare samhällsstrukturer, och då specifikt klansamhällen, som förenar kulturer där hedersförtryck förekommer.

När allt detta utspelade sig var Sjöstedt tyst. Att han nu i efterhand försöker måla upp en bild av att hans parti inte tummat för hedersfrågan är inte trovärdigt. V har gjort det till en sport att dribbla bort hedersproblematiken till att mäns våld mot kvinnor finns överallt i världen. Och ja, det stämmer.

Men kvinnoförtryck uttrycker sig på olika sätt i olika platser. Först när V inser detta kan de se sig som en av de krafter i politiken som skyddar samhällets mest utsatta och tystade grupp - de hedersförtryckta kvinnorna.

Annons
Annons
Annons
Annons