Murguz: Även kvinnor behöver ta ansvar för sina val

Ledare Artikeln publicerades
Kylie Jenners läppar är förmodligen de mest omdiskuterade i världen och hon har tjänat flera miljoner på sin läppstiftskollektion. Nyligen tog hon dock bort sina fillers eftersom hon börjat trivas mer med en naturlig look.
Foto: Instagram
Kylie Jenners läppar är förmodligen de mest omdiskuterade i världen och hon har tjänat flera miljoner på sin läppstiftskollektion. Nyligen tog hon dock bort sina fillers eftersom hon börjat trivas mer med en naturlig look.

Vad är det för skönhetsideal som driver många kvinnor till oseriösa aktörer för att göra estetiska behandlingar och därmed utsätta sig själva för stora risker?

Skönhetsbranschen växer som svamp i skogen. Var och varannan bekant poserar med perfekta ögonbryn, fylligare läppar och slätare kinder. Det finns inga skavanker som inte kan korrigeras bort. Att skönhetsbranschen vuxit i den omfattning den gjort kan ses som ett tecken i tiden. Människan har blivit mer ivrig i sin jakt på perfektion.

Kvinnor har i alla tider försökt korrigera sitt yttre på olika sätt. Det kanske främsta historiska exemplet är den hårt åtsittande korsetten, vars syfte var att forma kvinnors midjor. Bland annat motiverades det med att en smalare midja gjorde det enklare för kvinnor att gifta sig ”fint”.

I alla tider har många kvinnor rättat sig efter skönhetsideal. Förut med hjälp av korsetter, numera med hjälp av estetiska ingrepp.
Foto: Scanpix
I alla tider har många kvinnor rättat sig efter skönhetsideal. Förut med hjälp av korsetter, numera med hjälp av estetiska ingrepp.

Numera kan brister åtgärdas med hjälp av digitala filter och photoshop. Och om det inte är tillräckligt kan man göra skönhetsingrepp så som botoxinjektioner och fillers i läpparna. Det kostar skjortan att göra sådana ingrepp, vilket är anledningen till att det tidigare var ett alternativ nästan uteslutande för kända kvinnor med pengar.

Nu är ingreppen allt vanligare bland ”vanliga” kvinnor med ”vanliga” liv - och framförallt bland unga tjejer. Förmodligen till följd av att lagstiftningen är i princip helt oreglerad. Varken licens eller medicinsk utbildning krävs för att utföra estetiska behandlingar, vilket resulterar i att allt för många outbildade etablerar sig på marknaden och kan leverera billigare alternativ för kvinnor med mer ansträngd ekonomi.

Men det är knappast riskfritt. I helgen rapporterade BT om en kvinna som fått läpparna förstörda efter att ha fått en skönhetsbehandling av outbildade personer i ett vardagsrum och om sjuksköterskan Ann-Louise Svensson vid Klinik Villastan som hjälpt många kvinnor att korrigera misstag som skett till följd av att det kommit fram oseriösa aktörer.

När P3 Nyheter för två år sedan granskade skönhetsbranschen var det inte en vacker läsning. Ögonbrynstatueringar som blivit vita ärr, hud som lossnat efter borttagning av tatuering, läppar som spruckit och tandblekning som frätte sönder tandkött är några skräckexempel på följderna av oseriösa aktörer.

Därför är det enkelt att ropa efter lagstiftning likt socialminister Annika Strandhäll (S) gör. I söndagens BT kunde man läsa om den pågående utredningen som bland annat ska klargöra huruvida estetiska behandlingar bör omfattas av hälso- och sjukvårdslagstiftningen och patientskadelagen samt om vissa typer av behandlingar ska förutsätta utbildad personal.

Det är uppenbart att skönhetsbranschen behöver regleras. Men det svarar inte på varför många kvinnor är beredda att ta sådana risker. Vad är det för skönhetsideal som driver dem till oseriösa aktörer för ingrepp som saknar medicinsk motivering?

I takt med att jämställdheten vinner mark tycks det paradoxalt nog ha blivit allt mer tabu att ifrågasätta dessa ideal. Det är ju kvinnans egna val om hon vill följa dem. Men också kvinnor har ansvar för konsekvenserna av sina val. Och med lite sunt förnuft hade oseriösa och outbildade aktörer inom skönhetsbranschen överhuvudtaget inte kunnat etablera sig.

Om skribenten

Anela Murguz

Murguz är vikarierande ledarskribent.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.