Monstret som styr världen

Ledare Artikeln publicerades

Har de fria demokratiska valen ingen framtid?

Möjligheten att använda Facebook för att sprida lögner och undergräva demokratin har visat sig vara alltför stor för att man kunna bortse från den. Det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Foto: Ben Margot
Möjligheten att använda Facebook för att sprida lögner och undergräva demokratin har visat sig vara alltför stor för att man kunna bortse från den. Det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

Den brittiske journalisten Carole Cadwalladr fick efter folkomröstningen om Brexit i juni 2016 i uppdrag av sin redaktör på The Observer att åka till den stad i Wales där hon växte upp, Ebbw Vale. En stad som inte längre var den smutsiga kolgruveort hon mindes från sin barndom utan en modern stad med en nybyggd gymnasieskola, en ny sporthall och ett moderniserat vägnät – allt sponsrat med stora EU-bidrag. Något som också framgår av skyltar i och runt staden.

Men i Ebbw Vale röstade 62 procent för ett utträde ur EU. Varför då? Carole Cadwalladr frågar människor hon möter. En ung man utanför den nybyggda sporthallen säger att han röstade för Brexit eftersom EU aldrig har gjort något för honom. Andra som hon mötte sade att de var trötta på immigranter och flyktingar. Men, konstaterade Carole Cadwalladr, i Ebbw Vale finns så gott som inga immigranter och flyktingar. Ebbw Vale har en av de lägsta andelarna invandrare i hela England.

Så hur hade Ebbw Vales invånare kommit fram till att ett utträde ur EU var nödvändigt?

Jo, de hade läst det på Facebook.

Inledningen här ovan är en sammanfattning av det TED-talk (en 15 minuter lång föreläsning som du kan hitta på nätet) som Carole Cadwalladr höll för någon vecka sedan på den högprofilerade TED-konferensen, sponsrad av de stora tech-jättarna, bland annat Facebook. Men Carole Cadwalladrs anförande är en stenhård attack på Facebook och på de som samvetslöst använder plattformen för politiska syften.

Hon var själv en av de drivande i avslöjandet av Cambridge Analytica-skandalen, som handlade om hur det företaget samlade in information om 87 miljoner Facebook-användare som sedan användes för att hjälpa Donald Trump att vinna valet och Brexit-anhängarna att vinna folkomröstningen. Hon gjorde avslöjandet tillsammans med visselblåsaren Christopher Wylie, tidigare anställd på Cambridge Analytica, som led samvetskval efter att ha varit med och skapat ”ett digitalt monster”.

Carole Cadwalladr.
Foto: Hanna Franzén/TT
Carole Cadwalladr.

I Ebbw Vale fann Carole Cadwalladr att invånarna via Facebook hade utsatts för lögner om konsekvenserna av medlemskapet i EU; bland annat att Turkiet snart skulle bli medlem i EU med följden att kriminella och terrorister skulle kunna röra sig fritt över gränserna i Europa. Detta förmedlat via riktade Facebook-annonser, med hjälp av Cambridge Alanalyticas profilering av 87 miljoner användare.

Carole Cadwalladr kallar detta ett brott mot demokratin med Facebook som redskap. Ett brott som grundaren Mark Zuckerberg vägrar ta ansvar för.

Facebook används av många i vardagliga och praktiska syften. Borås Tidning gör det för att lansera vår journalistik och för viss dialog med våra läsare. Den potentialen har kanalen. Men möjligheten att använda Facebook för att sprida lögner och undergräva demokratin har visat sig vara alltför stor för att man kunna bortse från den.

Så man bör ta Carole Cadwalladr på största allvar. Hon fruktar att vi aldrig mer kommer att kunna ha ett fritt och demokratiskt val igen. Hon avslutar sitt TED-talk med frågan: Är det så vi vill att historien ska minnas oss – som de som skänkte bort demokratin till manipulatörer på Facebook och andra sociala medier?

I den politiska polariserade debatt om Brexit vi ser idag, även i Sverige, anförs ibland att motståndare till utträdet drivs av ett förakt för ”vanliga människors oro inför framtiden”. Men man frågar sig inte vem som skapar denna oro, hur man gör det – och i vilken kanal det sker.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.