Annons

Misskötsel ska inte belönas

De "frälseregler" som låter sparkade generaldirektören Christina Lugnet dra sig tillbaka med bibehållen lön till en "elefantkyrkogård" på regeringskansliet måste bort. Det var det raka budskapet i ett pressmeddelande som Centerpartiet skickade ut igår eftermiddag.
Ledare • Publicerad 8 augusti 2012

Undertecknare var Centerns vice ordförande Ander W Jonsson. Men utspelet måste också ha varit förankrat hos ordförande Annie Lööf, som också är det ansvariga statsråd som sparkat Christina Lugnet.

Centerns pressmeddelande sticker ut.

Annons

I Sverige brukar politiker inte kalla sina egna byråkrater för frälse. Och manliga politiker brukar akta sig för att säga att deras kvinnliga kollegor ska in på elefantkyrkogård. Uppenbarligen har Centerns PR-människor känt att det finns ett folkligt missnöje som rättfärdigar ett ovanligt språkbruk.

I sak har Jonsson och Centern rätt i sin kritik. Regeringen har två gånger vunnit val på att de förordat arbetslinjen. Undersköterskor förväntas bryta upp och flytta till en annan landsända för att få ett nytt jobb. Gott så. Grundtanken måste vara att vi alla anstränger oss efter bästa förmåga för att bidra till samhället.

Men då är det inte konsekvent att regeringen samtidigt betalar ut nästan 13 miljoner kronor årligen till generaldirektörer som förlorat jobbet. Om Lugnet mist jobbet på grund av politiska förändringar ovanför hennes huvud hade en reträttpost med bibehållen lön varit en välavvägd lösning. Men om hon förlorat sitt ämbete på grund av slöseri med skattebetalarnas pengar är situationen en annan.

Bra då att Centern ryter ifrån. Men varför gör de det just nu och inte tidigare? Nog kände man till hur systemet såg ut också för två veckor sedan? Tyckte Centern då att det var okej med ett frälse av avdankade generaldirektörer? Som åskådare får man lätt uppfattningen att utspelet endast är ett sätt att rentvå det egna partinamnet.

Då blir agerandet ganska populistiskt, för att inte säga billigt. Man kan önska att det någon gång var politiker själva som märkte när en förmån blivit ett orättvist privilegium, och att det inte behövdes en skandal som rullas upp i media för att få dem att agera.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons