Stefan Eklund: Medial mångfald under hot

Borås Artikeln publicerades

Vi har sett flera stolliga attacker på Public service den senaste tiden. Det är ett oroande tecken i tiden.

Bakom den senaste tidens politiska attacker mot Public service finns en tydlig agenda att förändra medielandskapet i Sverige, att göra det mer enhetligt och mindre slagkraftigt. Det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bakom den senaste tidens politiska attacker mot Public service finns en tydlig agenda att förändra medielandskapet i Sverige, att göra det mer enhetligt och mindre slagkraftigt. Det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

Trycket mot Public service har ökat de senaste veckorna efter upprepade politiska utspel som på olika sätt ifrågasätter dess existens. I samtliga fall mer eller mindre oseriösa och förmodligen utsiktslösa att genomföra. Men man bör ändå ta dem på allvar – för bakom dem finns en tydlig agenda att förändra medielandskapet i Sverige, att göra det mer enhetligt och mindre slagkraftigt. Det är en utveckling som vore förödande för den mediala mångfalden i Sverige.

Följande har föreslagits:

Avskaffa Public service. Förslaget klubbades igenom av Moderaternas tyngsta distrikt, förbundet i Stockholms län. Bakom förslaget att skrota Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion låg Moderata ungdomsförbundet. ”Public service har spelat ut sin roll”, kommenterade Oliver Rykatkin, Muf:s andre vice ordförande i Stockholm.

Avskaffa public-service-skatten. Det vill Moderaterna i Västra Götaland. Skövde-moderaten Anders G Johanssons motion antogs på förbundsstämman. Han kommenterade detta på sin blogg: ”Jag läste för övrigt att Moderaterna i Stockholm hade gått ännu lite längre och ställt sig bakom ett förslag om att helt slopa public service. När de två största M-förbunden så tydligt står bakom en begränsning av statlig TV och radio är sannolikheten stor för att partistämman i höst gör samma sak. Det ser jag fram emot.”

Sälj TV2 och P3. Det anser 15 av Sverigedemokraternas 26 distriktsordföranden. Riksdagsledamoten och ordföranden för SD i Skaraborg, Josef Fransson, sade till SR:s Ekot: ”P3 är väl kanske det yttersta exemplet på den här väldigt tydliga vänstervridningen som finns inom public service.”

Förbjud politisk satir i Public service. Förslaget kommer från ordföranden för Sverigedemokraternas Blekingedistrikt, Camilla Karlman. ”I politiken diskuteras så pass allvarliga ämnen att det rimmar dåligt med satir inom public service-bolagen,” sade Karlman till Sveriges Radio.

Fyra mer eller mindre stolliga förslag, absolut. Men det säger något om att en vilja finns att göra de tre statliga mediebolagen mer tandlösa (eller att avskaffa dem helt, då).

Trenden är, som jag påpekat tidigare i dessa spalter, inte enbart svensk. I Ungern och Polen har betydande nedskärningar gjorts inom public service och i Danmark genomförs ett betydande sparpaket parat med, precis som i Ungern och Polen, nya nationalistiska riktlinjer för verksamheten.

Motstånd finns, som tur är. De privata mediehusen, som länge varit kritiska mot Public service och lystet kastat blickar på de statliga pengar som ges till SR, SVT och UR, har börjat svänga i frågan. Kanske till viss del i rädsla för att kopplas samman med de radikalnationalistiska public service-fienderna, men säkert också med insikten att ingen – inte demokratin, inte medborgarna – vinner på en minskad mångfald bland medierna.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarskis krönika i söndags, som gav sitt fulla stöd åt Public service, var ett bevis för att den insikten äntligen håller på att etableras i de privata mediehusen.

Expressens Thomas Mattson kritiserade också SD:s public service-attacker i en artikel av Jan Scherman i Dagens Media men gick dessutom, dessvärre, ett steg för långt när han ville att Expressen skulle ta över en del av public service-uppdraget.

En olycklig tanke. Vi behöver inte alternativa public service-bolag beroende av skattefinansiering. Den svenska mediebranschen skulle inte mål väl av att privata mediehus även de stöttades av staten. Den finansiella kontrasten mellan de statligt finansierade mediebolagen och de privata är av oerhörd vikt för att konkurrensen dem emellan ska kunna tas på allvar av medborgarna. Det är den kontrasten politiker borde lägga kraft på att värna istället för att ägna sig åt ideologiskt grundade attacker på en omistlig del av den svenska demokratin.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.