Med rockstjärnor och komiker behöver Ukraina inga politiker

Ledare Artikeln publicerades
Presidenten kan vara nöjd med valets resultat. Men att sätta stop för krig och korruption i det politiskt instabila Ukraina gör man inte i en handvändning.
Foto: Zoya Shu
Presidenten kan vara nöjd med valets resultat. Men att sätta stop för krig och korruption i det politiskt instabila Ukraina gör man inte i en handvändning.

I söndags gick Ukraina till val och resultatet talade sitt tydliga språk. De gamla gardet är inte längre välkomna i politiken. Över 60 procent av de parlamentsledamöterna som nu kommer tillträda har aldrig suttit i parlamentet tidigare.

Valets stora vinnare är ändå presidenten Volodymyr Zelenskyj som valdes till posten i april. När han tillträdde var parlamentet fyllt av politiska fiender och partier som hade stöd vid valet 2014 men som nu inte ens kom över spärren. Mycket har hänt i Ukrainsk politik sedan föra valet till parlamentet.

På mindre än sex månader har Zelenskyjs parti Folkets Tjänare gått från att vara nybildat till få det bästa resultatet något Ukrainskt parti har fått sedan kommunismens fall i början av 1990-talet. Med 94 procent av rösterna räknade får Zelenskyjs parti 247 platser i parlamentet vilket ger dem egen majoritet.

Under rösträkningen diskuterades möjligheten till en koalitionsregering tillsammans med Holos som leds av rocksångaren Svyatoslav Vakarchuk. Men med avgörande valkretsarna räknade visade det sig att Folkets Tjänare kan bilda den första enpartiregeringen i Ukrainas historia.

Zelenskyjs parti är i hög grad också fyllt av politiska novischer. Hur de ska klara av att ro de ambitiösa politiska reformerna i land är svårt att se. Resultatet var den första vinsten. Men landet har stora problem.

Under måndagen kom en bräcklig vapenvila i effekt i Donbass-regionen där ett lågintensivt inbördeskrig fortfarande pågår. Med rysk uppmärksamhet riktad mot andra håll och en utbredd krigströtthet vill de flesta ukrainare se någon form av förlikningsprocess.

Zelenskyj har dock varit noga med att krigsbrott inte kommer ses med blida ögon. Kriget har splittrat landet där våldsverkare bland extremnationalister och proryska separatister har gjort stor skada. Trots våldskapitalet har dock dessa grupper levt levt en borttynande tillvaro i valrörelsen.

Den korruptionsanklagade politikerna har sett sitt politiska stöd försvinna och extremistgrupperna lyckades inte ens ta sig över parlamentets 5-procentspärr. Våldsbejakande extremister har dock enligt en granskning utförd av webbsidan Bellingcat fått pengar av staten för att utbilda ungdomar i patriotism. Om landet ska läka behövs nog krafttag mot dessa grupper som kommit de senaste åren.

Med löften om att angripa landets korruption har Zelynskyj skapat sig många fiender. Enligt grundlagen har parlamentariker immunitet från lagen vilket har gjort många av dem implicerade i brottshärvor som de inte kan dömas för. Men om lagen ska ändras räcker det inte med egen majoritet. Zelenskyj måste söka stöd bland de andra partierna i parlamentet för att få de mandat som krävs för att ändra lagen.

Det nya parlamentet gör som presidenten säger. Målen är högt satta och hindren är många. Men mycket kan hända på kort tid i den Ukrainska demokratin.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.