Mats Johansson lämnar påtagligt tomrum efter sig

Ledare Artikeln publicerades
Mats Johansson avled på midsommardagens morgon. Han blev 65 år.
Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT
Mats Johansson avled på midsommardagens morgon. Han blev 65 år.

Mats Johansson, vår gästkrönikör i säkerhetspolitiska frågor, har hastigt avlidit, 65 år gammal.

På fredag skulle nästa text av Mats Johansson ha publicerats här på BT:s ledarsida. Den kommer inte. Han avled på midsommardagens morgon efter att ha arbetat med full kraft fram till det plötsliga dödsfallet.

Exakt vad denna text skulle ha handlat om vet jag inte. Som mycket erfaren men ändå inte gammal murvel och analytiker av världens ordning ville Mats Johansson fånga den färska diskussionen och nyhetsläget när han, tätt mot deadline, raskt men ändå precist informerade och opinionsbildade med sina texter.

På BT:s ledarsida är vi glada över att alltsedan det amerikanska presidentvalet i höstas ha haft Mats Johansson som en av våra regelbundna gästkrönikörer. Nu blev den perioden alldeles för kort.

Som en debattör i framför allt utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, liksom i ämnen om den enskilde människans frihet och oberoende från staten, blev Johansson, född i Sundsvall, känd för den bredare allmänheten när han under åren 2000-2003 var politisk chefredaktör för Svenska Dagbladet. Men redan under ungdomsåren i Moderata ungdomsförbundet tog han tydligt kampen mot kommunismen – då han drev även en insamling mot apartheidregimen i Sydafrika.

2006-2014 var han riksdagsledamot för Moderaterna och alltsedan 2011 mycket engagerad i tankesmedjan Frivärld.

Det som kom att bli den sista gästkrönikan i Borås Tidning publicerades 9 juni. Mats skrev om Donald Trumps agerande i Natofrågan vid det beramade mötet i Bryssel 25 maj och han avslutade texten så här:

”Dubbelspelet i signalpolitiken är mindre överraskande för den som oroats av hans ambitioner i Rysslandsrelationerna. Oklarheterna kring alla kontakter med Kreml fortsätter att sänka hans trovärdighet - och USA:s. Den strukna meningen illustrerar att det finns två hot mot den liberala världsordningen: Putin och Trump. Extremerna förenas.”

Precis så.

Mats Johansson lämnar ett påtagligt tomrum efter sig i den allt nödvändigare kampen för en liberal, demokratisk västvärld.