Annons

Man beskattar inte sagornas hjältar

Det var en gång, för några månader sedan, en ovanligt het sommar. Temperaturen var så hög, och hettan så total att många av rikets skogar började fatta eld.
Ledare • Publicerad 24 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Brandpersonal bekämpar en skogsbrand i Nacka på onsdagen i somras. Att dessa hjältar som släckte sommarens skogsbränder nu ska förmånsbeskattas är oerhört beklagligt.
Brandpersonal bekämpar en skogsbrand i Nacka på onsdagen i somras. Att dessa hjältar som släckte sommarens skogsbränder nu ska förmånsbeskattas är oerhört beklagligt.Foto: Fredrik Persson/TT

Rikets styre stod lamslaget inför hettan. Begrepp som kris yttrades, och varningens klockor klämtade i den gassande solen. Men så kom hjältar i blank rustning ridande. De hjälpte till att kämpa mot de envisa lågorna. Inga belöningar fick dessa hjältar som kunde kämpa mot elden med större kraft än tidigare, men deras insats belönade hela riket. Till slut svalnade luften. Rikets invånare kunde återigen laga mat över öppen eld. Men den svåra hettan skulle framöver komma att bli en påminnelse om hur viktiga, och många, rikets hjältar var. Snipp snapp snut, så var sagan om skogsbränderna slut.

Men sen kom det där med förmånsbeskattningen.

Annons

För det var ju inte ett kungarike, utan ett stat med regler, skatter och byråkrati. Och den kost och logi som brandpersonalen i skinande rustning fått under insatsen, den var inte gratis. Lagstiftning är stelbent, och stundvis obegriplig när den appliceras på verkligheten. Är det något hela svenska folket blivit experter på så är det att berätta anekdoter där lagen, i folkets omdöme, slagit fel. Och sedan kollektivt skrika argt på någon allmän överhet.

När det gäller det senaste exemplet på förmånsbeskattning är det dock både naturligt och riktigt att häpna.

I fallet med brandpersonalen som nu ska förmånsbeskattas rör det sig nämligen om ett uppenbart systemfel. Det behöver dock inte innebära att det handlar om ondska från någon myndighets sida, som upprörda känslor ibland kan få det att verka som. Snarare är det nästan så man lider med Klara Hörnqvist, strategisk rådgivare på MSB:s enhet för operativ personal, när hon i media försöker förklara att de bara vill följa lagen. Framför allt lyfter hon hur de egentligen borde gå till – nämligen att resor och boende kan vara undantaget beskattning om dessa sker i internationella insatser, men även i vissa särskilda nationella insatser.

Enligt Hörnqvist har MSB lyft detta förslag till Arbetsgivarverket, men ännu inte fått något gehör. Förhoppningsvis kan mediernas strålkastarljus på denna historia sätta fart på dem. Allt som allt är det tydligt att MSB inte ska bära hundhuvudet för detta utfall, utan lagen i den mån den träffat fel. Beträffande att allt som rör sig och andas beskattas i Sverige är det beklagligt, men också det är sedan gammalt.

Man får kanske trösta sig med att skatterna lyser av frånvaro i sagorna. Nu krävs det att man inför undantag för förmånsbeskattning likt modellen men har i internationella insatser. Då blir vi dessutom kvitt ytterligare en skatt i verkligheten, och en sådan som visat sig kunna slå väldigt fel.

Sommarens hetta lär nämligen anmäla sig igen framöver, och torr skog kommer fortfarande fatta eld i framtiden – biologin och fysikens lagar har knappast ändrats. Det som däremot har förändrats är vädret. Det tåls att påminnas om att denna diskussion indirekt uppstått genom klimathotet. Det var den hetta som den för med sig som var roten till sommarens skogsbränder. Och för att tackla klimatförändringen framöver krävs handlingskraft och hjältemod. Annars lär inte historien om klimatet gå mot ett särskilt lyckligt slut.

Ett första sätt är att säkra att den brandpersonal som troligtvis kommer behöva släcka bränder flera somrar framöver bli behandlade som de är värda. Det innebär att deras insatser ska uppskattas, inte förmånsbeskattas.

Annons
Annons
Annons
Annons